Wetenschap
Kauwgum - Neanderthalerseks - Erectieproblemen
donderdag 29 maart 2018

Kauwgum

Na een maag-darm-operatie wil je dat de darm zo snel mogelijk weer teruggaat naar z’n normale werkpatroon. Het probleem is echter dat veel mensen misselijk zijn na een operatie, en dat je er dus niet gewoon eten in kan stoppen. Zou je de darmen misschien kunnen foppen, door de patiënten een kauwgumpje te geven? De onderzoeksresultaten tot nu toe spraken elkaar tegen, mede omdat veel van die studies niet zo goed opgezet waren. Als je ze allemaal bij elkaar veegde, was het antwoord ‘ja’, maar de twijfel bleef bestaan.

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum, het Alrijne en twee andere Nederlandse ziekenhuizen zetten daarom een grootschalige klinische studie op, met tweeduizend patiënten. De helft kreeg een kauwgumprotocol van meerdere dagen, bovenop het standaard herstelregime. De andere helft moest herstellen zonder kauwgum. Conclusie: het maakt niks uit, die kauwgum. De verblijfduur in het ziekenhuis is niet korter, de kans op complicaties is niet kleiner, de eerste drol komt er niet eerder uit. Er waren wel mensen die last hadden van de kauwgum zelf: ze waren te misselijk, of bang dat het problemen met een kunstgebit op zou leveren.

Vermoedelijk was het oorspronkelijke positieve oordeel over de kauwgum het resultaat van publication bias, zo schrijven de artsen in het British Journal of Surgery. Onderzoeken die wél een effect vinden, worden makkelijker gepubliceerd. Zo ontstaat een vertekening in de vakpers.

Neanderthalers

In Nature beschrijven onderzoekers van het Max-Planck-Gesellschaft in Leipzig de genomen van vijf Neanderthalers. Daarmee is het aantal bekende Neanderthaler-genomen in één keer verdubbeld. Naar acht: één monster bleek afkomstig van hetzelfde individu als uit een eerder onderzoek. De tanden of botten waar minieme hoeveelheden DNA uit werden gepeuterd, komen van verschillende plekken in Europa en Rusland. De Leidse hoogleraar mensachtigen-archeologie Marie Soressi is co-auteur.

De onderzoekers vergeleken de acht genomen met het DNA van een aantal al bekende oude moderne mensen. Het lijkt erop dat een van de neanderthaler-populaties in Noord-Europa op een gegeven moment verdwenen is, vermoedelijk als gevolg van een erg koude periode. Ze werden al snel vervangen door neanderthalers uit andere streken.

De genetici vonden geen genen van moderne mensen in deze resten, terwijl er in de tijd dat deze neanderthalers leefden de twee mensensoorten wel seks hadden met elkaar. Veel mensen die nu leven, hebben wat neanderthalergenen. Waarom het omgekeerde niet is terug te zien, is nog onduidelijk. De onderzoekers denken dat het mogelijk gewoon toeval is dat net deze acht monsters er zo uit zien.

Erectieprobleem

Pieter Barnhoorn van het Leids Universitair Medisch Centrum geeft in de Archives of sexual behavior een casusbeschrijving van een patiënt met een naar probleem. Als hij ging slapen, werd hij tijdens het dromen wakker van een pijnlijke erectie, meerdere keren per nacht. Alleen na seks, maar niet aan seks doen is slecht voor je relatie. Er zijn wel medicijnen die hiertegen kunnen helpen, maar daar wilde de man niet aan. De huisarts adviseerde seks op andere tijdstippen van de dag, en dan trad het erectieprobleem niet op.

Het is niet helemaal duidelijk wat nou de oorzaak is van dit probleem. Barnhoorn en zijn mede-auteurs speculeren over een niet-goed-functioneren van het systeem dat het bloed weer uit de penis laat lopen als de erectie op zijn eind loopt. Maar dat verklaart niet waarom het probleem wel optreedt na seks, en niet na masturberen.