Column: Papier hier

Ik sta voor een probleem. Of nou ja, eigenlijk sta ik voor de afvalbakken in de universiteitsbibliotheek.
De bak onder het bordje ‘Plastic verpakkingen, blik en drinkpakken’, met onder andere een vinkje bij ‘koffiebekers’, is zonder twijfel de meest imposante van het viertal.

Behalve dat het de enige is die tot de nok toe gevuld is, heeft deze namelijk zelfs een hele berg aan koffiebekers die eruit steken – een soort tentamenperiode-totempaal.

Het bakkie dat ik net heb leeggedronken kan er eigenlijk nog wel bij, dat is het probleem niet. Ook ik heb namelijk wel eens Jenga en dat ene Toren van Pisa-spel gespeeld.

Ik kijk naar mijn koffiebeker. Naar de prullenbak. Terug naar de beker. Iets klopt hier niet.

In de kleine lettertjes op mijn koffiekopje lees ik ’This paper cup is served to you by Maas International’. Ik vraag me af waar het ding thuishoort en aangezien ‘Maas International’ niet bepaald klinkt alsof het om de hoek ligt, besluit ik om dan maar met het koffiekopje nog in de hand een vriendelijk uitziende man in de spoelkeuken van het Lipsius te vragen waar ik het behoor weg te gooien.

‘Oh, gewoon bij het restafval.’

Ik ben nog wat sceptisch en vanuit het besef dat we in de 21e eeuw leven, besluit ik om toch maar te proberen deze vraag neer te leggen bij de producent van het koffiekopje. Na een simpele Google-zoekopdracht vind ik het telefoonnummer van Maas International en bel ze op.

‘Goedemiddag. Misschien een wat rare vraag hoor, maar die papieren koffiekopjes van jullie, hè – horen die nou bij het papierafval of bij het plasticafval en de drinkverpakkingen?’

De toon waarmee de telefoniste antwoordt, verraadt dat ze zich afvraagt waarom ik me dit überhaupt afvraag, maar ze verzekert mij dat de papieren kopjes thuishoren bij het papierafval.

Natuurlijk. Papier bij papier en plastic bij plastic – zo simpel is het. Afvalscheiding is geen hogere wiskunde.
Toch begrijpen veel van onze studenten het blijkbaar niet. Kunnen ze niet lezen ofzo?

Ik loop weer terug naar de bibliotheek Bij de papierbak hangen instructies. In het lijstje van dingen die er niet in mogen, lees ik: ‘koffiebekers’.

Oké, misschien moeten die informatiebordjes dan zelf maar de prullenbak in – waarschijnlijk stammen ze namelijk nog uit de tijd dat het dagelijkse bakkie pleur nog gewoon via een plastic bekertje tot je kwam.

Kan bijvoorbeeld iemand van het Green Office deze bordjes, wat het materiaal ook moge zijn, in de papierbak gooien? Daar is in ieder geval nog wat plek – en tot de tijd dat er bordjes hangen waarop wél juiste instructies te lezen zijn, gaat correct afval scheiden vanzelfsprekend toch niet gebeuren.

Want laten we eerlijk zijn: mensen die rondlopen in een universiteitsbibliotheek, daarvan kunnen de meesten juist wel lezen.

Mattijn de Groot studeert wijsbegeerte

Naschrift van de redactie: In tegenstelling tot wat Maas en Mattijn hier beweren, mogen papieren koffiebekertjes niet bij het oud papier. Er zit namelijk een waslaagje in om te voorkomen dat het papier de koffie absorbeert. Ze mogen wel in een PMD-bak, als die er is.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

Rubrieken

English page