Cultuur
E
Harm Coolen is samen met Merijn Scholte Albers het producers-duo Weval. Ze maken hypnotiserende techno, dit weekend op het Get Lost Festival.
donderdag 22 maart 2018

Dit weekend kan je verdwalen in de oude fabriekspanden in de Marktsteeg tijdens het Get Lost festival. Het is een voorproefje van wat het cultuurkwartier van Leiden moet worden.

Liefhebbers kunnen al om elf uur ‘s ochtends beginnen, met een gezamenlijk ontbijt. Daarna volgt een vijftien uur durend programma met onder andere energieke hiphop-reggae van de Destructive Penguins en Facebookdichter René Oskam. Weval staat om tien uur in de Nobel.

Hoe kennen jullie elkaar?

Harm Coolen: ‘Via via, een jaar of acht geleden. Ik studeerde filmwetenschap en hij regie, en we wilden samen een filmprojectje doen. Gedurende dat proces lieten we elkaar ook muziek horen die we hadden gemaakt. We hebben daarna steeds vaker afgesproken om muziek te maken. Films maken is altijd heel omslachtig, met zo’n groot productieteam. Een laptop is echt een uitkomst om creatief bezig te zijn, zonder dat je meteen veertigduizend euro nodig hebt.’

Wat is je muzikale achtergrond?

‘We hebben allebei rond ons tiende een jaar pianoles gehad. Ik ben meer vanuit het dj-en met producing in aanraking gekomen. Ik was wel geïnteresseerd in muziek, maar niet getraind. Ik moet wel zeggen: Merijn heeft dat pianospelen wel echt goed opgepakt, hij kan best goed spelen. Dat is bij mij wat achtergebleven.’

Hebben jullie verschillende smaken?

‘Waar we van huis uit naar luisteren is mijn smaak veel meer mellow: meer disco en jazz. Maar Merijns smaak was veel uitbundiger, meer rock en veel harder. Dat merken we nog steeds wel: hij gooit veel sneller pit in dingen. Ik ben veel dromeriger, van mij mag het heel koeltjes. Voor mijn gevoel zitten er best wel intense nummers in onze sets, en die zijn dan intenser door Merijn. Als ik in mijn eentje muziek zou maken zou het een stuk meer mellow zijn.’

Hoe maak je een goede liveshow?

‘Dat was echt uitvinden. We hebben het allemaal in de studio geproduceerd, en in het begin was het moeilijk om die stap naar het podium te maken. Toen wilden we dat het precies zo klonk als op de plaat. Maar sinds we in 2013 zijn begonnen met optreden hebben we dat steeds meer uitgebreid, nu willen we juist dat het anders klinkt.

‘We hebben een basismelodie, en daar bouwen we omheen. Bij hele grote festivals is het handiger om iets strakkere sets te doen, want de spanningsboog is daar anders. En als het meer een soort concert is, en mensen komen om een show te zien, is er meer geduld. Daar maak ik dan ook graag gebruik van.

‘Optreden is heel bijzonder, maar als je dat vier keer per week doet, wordt het weer normaal. Dan merk ik wel dat ik liever in de studio zit. En het is heel leuk om te reizen, maar als je drie keer week door Europa vliegt, is de lol er wel vanaf. Sommige mensen zetten het heel romantisch neer, maar het is ook heel veel op vliegvelden rondhangen.

‘We zitten nu weer veel in de studio, en dan heb ik een gevoel van thuis zijn, dat vind ik superfijn.’

Het gaat best goed met Weval, toch? Waar gaat het naartoe?

‘Je weet het nooit, he? We zijn met een nieuw album bezig. Je weet nooit hoe dat gaat landen. Tot nu toe zijn we blij dat het zo gestaag vooruit is gegaan. Zo konden we ook een beetje wennen, aan het leven met reizen en fulltime muziek.’

Festival: Get lost

Zaterdag 24 maart,

11.00 – 02.00 uur, €17,50

Door Anoushka Kloosterman