Nieuws
282 euro voor functiebeperking
Studenten met een functiebeperking moeten standaard 282 euro per maand krijgen. Dat vinden de Landelijke Studentenvakbond en jongerenvakbond CNV Jongeren.
donderdag 15 februari 2018

De vergoeding die studenten met een functiebeperking krijgen, verschilt nog steeds sterk per gemeente, stellen de vakbonden in een brief aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Sinds 2015 vallen ze namelijk onder de Participatiewet, in plaats van de Wajong. Dat betekent dat ze van de gemeente afhankelijk zijn voor hulp. Hierdoor zijn de verschillen groot: studenten in Utrecht en Tilburg krijgen 100 euro per maand, terwijl Amsterdamse studenten gemiddeld 280 euro krijgen.

Ze willen dat elke gemeente een standaardvergoeding van 282 euro instelt: een kwart van het minimumjeugdloon. Dit is hetzelfde bedrag waarop de studenten onder de Wajong aanspraak konden maken. Daarom beschouwen CNV Jongeren en de LSVb ‘dit als een eerlijk minimumbedrag waar studenten met een functiebeperking recht op hebben’. 

De voorlichting over de vergoeding moet daarnaast beter: ‘Slechts een kwart van de jongeren met een arbeidsbeperking is bekend met de toeslag’, melden de verenigingen in het persbericht. De aanvraagprocedure bij de gemeente is daarnaast te ingewikkeld, en er zijn te strenge voorwaarden. ‘Deze zaken leiden ertoe dat slecht zeven procent van de jongeren met een functiebeperking gebruikt maakt van de toeslag’, aldus de twee organisaties. AK