UvA wil limiet internationale studenten

18 Januari 2018

De Universiteit van Amsterdam wil een het groeiende aantal internationale studenten afremmen, zei rector magnificus Karen Maex vorige week.

De universiteit wil graag een ‘international classroom’, maar niet dat tachtig procent van de studenten uit China of Duitsland komt.

Dit collegejaar steeg de instroom van internationale studenten in Nederland, en Amsterdam was een van de grootste stijgers.

De stad heeft nu tienduizend internationale studenten. Daar zit volgens Maex een limiet aan. Nu komt 15 procent van de UvA-studenten niet uit Nederland, en onder de eerstejaarsstudenten is dat zelfs 25 procent.
‘Kunt u zich voorstellen dat dat tachtig procent wordt? Dat willen we niet’, zei ze.

Ze wil een manier zoeken om de aantallen te kunnen beteugelen, al weet ze nog niet hoe. Ze vroeg in haar speech minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, daarbij te helpen. De grote aanwas van internationale studenten is deels te verklaren door het oprukken van Engelstalige programma’s op de universiteiten. Het leidt echter ook tot problemen zoals woningnood en toegankelijkheid.

Daarnaast is er veel kritiek op het oprukken van het Engels op de universiteit. Daarover zei Maex dat de universiteit nooit helemaal Engels zal worden, maar dat de UvA ‘tweetaligheid zal koesteren’. AK

Deel dit bericht:

Nieuws