Langs de podia pingpongen

Frutti di Mare

Taco van der Eb3voor12-redacteuren Bas Kleijweg, Inge den Adel en Paul Lindenbergh.

Marleen van Wesel

‘Mij kom je overal in Leiden wel tegen waar iets met muziek gebeurt’, zegt Paul Lindenbergh (23, student climate & management, Haagse Hogeschool). Werfpop, Popronde, Summerjazz en sowieso in Gebr. de Nobel. Schrijven doet hij ook graag, dus werd hij redacteur voor 3voor12 Leiden. Sinds afgelopen zomer heeft Leiden een eigen afdeling van het popmuziekplatform van de VPRO. ‘Al moet ik veel vette dingen voor 3voor12 skippen, omdat ik daarbij in de organisatie zit.’

‘Evenementen in Leiden werden eerder altijd door 3voor12 Den Haag opgepikt’, vertelt Inge den Adel (22, geneeskunde), die zich ook bij 3voor12 Leiden aansloot. ‘Ik ben programmeur van Stukafest Leiden, dus ik was toch al een beetje lokaal aan het rondkijken’, vertelt ze.

Ze zitten in een oud klaslokaal in de Nieuwplaatz, een oud schoolgebouw in de Leidse wijk De Kooi, samen met Bas Kleijweg (28, ‘in de thesisfase’ van de researchmaster literatuurkunde). ‘Hier vergaderen we elke maand met alle Leidse 3voor12-redacteuren’, vertelt Kleijweg. ‘Het is een plek voor kunstenaars en andere culturele initiatieven.’ Den Adel: ‘Een andere redacteur repeteert hier in de kelder met z’n band.’

Kleijweg helpt sinds oktober bij het radioprogramma Live071. ‘Dat is een samenwerking van 3voor12 met SleutelstadFM, op zondagavond. We interviewen Leidse bands en het laatste halfuur spelen we lokale nummers. En dan niet Barry Badpak, maar Rascal en Destructive Penguins. Alhoewel, Barry Badpak heb ik ook een keer gedraaid.’

‘Echt?’ vraagt Lindenbergh. ‘Vooruit, ik zal het je niet kwalijk nemen.’

‘Verder komen de 3voor12-redacteuren elkaar tegen bij grote evenementen, waar we met een hele groep verslag van doen’, vertelt Kleijweg. ‘Dan pingpongen we door de hele stad, langs alle podia.’

Het was eigenlijk niet eens de bedoeling dat er een Leidse 3voor12-afdeling zou komen. ‘Ik had me al aangemeld voor Den Haag’, vertelt Lindenbergh. ‘Maar ik wilde de focus wel op Leiden leggen, misschien met een extra tabblad "Leiden" op de Haagse website. Nike (Liscaljet, hoofdredacteur 3voor12Leiden,

red.) had hetzelfde idee, maar intussen veranderde de website en verdween de tabbladfunctie. Toen hebben we meteen maar een Leidse afdeling opgezet. In Den Haag vroegen ze zich nog af of er wel genoeg gebeurde in Leiden. Er gebeurt juist heel veel, maar als je met je bandje in een kroeg speelt, komen alleen je ouders en je vrienden kijken. Niemand weet ervan.’

Daar ligt een taak voor 3voor12, denkt hij. ‘Maar ook voor evenementen zelf.’ En nu ze toch bezig zijn: ‘Leiden heeft niet echt een plek waar je gratis naar binnen kunt om een avondje te dansen’, vindt Lindenbergh. Den Adel: ‘Er wordt wel veel geprogrammeerd in Leiden, in Gebr. de Nobel bijvoorbeeld, maar het vaste aanbod kan sterker.’

‘Er zijn nu

thirtyish Leidse 3voor12-redacteuren’, gokt Lindenbergh. Kleijweg pakt de groeps-app er even bij en komt tot 25.

‘We kunnen altijd mensen gebruiken’, zegt Lindenbergh. Kunnen fotograferen of schrijven is geen vereiste. ‘Je kunt ook iets op de achtergrond doen’, zegt Den Adel. ‘Op 1 februari organiseren we bijvoorbeeld onze eerste 3voor12-clubavond, in Gebr. de Nobel, waar we zelf een podium bieden aan drie lokale bands.’ De eerste is deze week bekend gemaakt: Electric Love. ‘Als je interesse hebt in radio, mag je ook van je laten horen’, zegt Kleijweg. ‘Of als je een evenement of een bandje hebt, dat we écht moeten coveren. Er zijn ook plannen bij 3voor12 Leiden om op zoek te gaan naar cultuur binnen de verenigingen. We kunnen bijvoorbeeld aandacht besteden aan de huisbands van de grote vijf.’

‘Maar de band van de studentenvolleybalvereniging mag ook hoor’, zegt Lindenbergh. Den Adel: ‘Of de sjoelvereniging.’ Kleijweg: ‘Spellenvereniging Duivelsei schijnt er in elk geval eentje te hebben.’

3voor12 Leiden Clubavond (tevens lanceerfeest), Gebr. de Nobel, do 1 februari, 19.30, entree gratis

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Waarom leed leuk is

Lachen om andermans leed kan een belangrijke rol spelen in het versterken van …

Nieuws

KNAW: beloon repliceren

Replicatie-onderzoek moet veel normaler worden, vindt de Koninklijke Nederlandse Akademie …

English page