Cultuur
Half koe, half mens
De beestachtige eenmansband Vurro ging viral, en komt nu naar Leiden om zijn runderboogie ten gehore te brengen. Dat wordt een wild ride.
Anoushka Kloosterman
donderdag 18 januari 2018
Vurro: 'Als koeien konden praten, zouden ze de wereld kunnen veroveren. Maar het interesseert ze niet.'

In Gebr. de Nobel staat volgende week Vurro, een antropomorfe one man band. Hij is volgens de beschrijvingen ‘half koe, half mens’, en speelt ‘tienduizend’ instrumenten. Op zijn vorig jaar viral gegane filmpjes zien we een magere man in een overall, met koeienbellen aan zijn armen, een enorme koeienschedel op zijn hoofd, zittend tussen een orgel, piano, drumstel en nog andere instrumenten, waarop hij tegelijkertijd de boogie speelt.

Eén hand op de orgel, de ander op het keyboard, en naast zijn hoofd hangen bekkens, waar hij met zijn hoorns op slaat. Achter hem draait een analoge taperecorder. Het 1 minuut en 42 seconden durende nummer is in ieder geval van begin tot eind een wild ride.

Er is weinig bekend over de Spanjaard. Mare kan hem niet bereiken voor een interview, en in de schaarse Engelstalige interviews die wel online zijn te vinden wil hij zijn woonplaats en naam niet kwijt.

In een interview met het Vietnamese Quest-festival ‘The Man Behind The Mask’ zegt hij uit een piepklein, vierhuizig bergdorpje in Spanje te komen, waar de koeien vrij rondlopen, met wie hij tijdens zijn ochtendwandelingen praat: ‘I always thought that if they could speak, they would conquer the world. But they are not interested. I learn lots of things from them.’

Hij vond de schedel in de natuur, waarna hij bij een kampvuur urenlang met de schedel lachte, praatte, en connecte. ‘I raised the skull and she spoke to me. She told me that she could connect with my teenage power, when I was still innocent, when the connection with instinct was not interrupted by constant dialogue with the mind. I made a fire and some tea and we talked for long hours. We laughed and wept and I felt my fears diluted. First I felt sad, then full of energy. Since that time we are one, and I no longer hurt my head when I hit the cymbals.

Wellicht moet deze origin story met een korrel zout genomen worden, maar zijn rise to fame begon in ieder geval op Facebook, waardoor hij na het uploaden van zijn filmpje binnen een paar dagen zoveel uitnodigingen kreeg voor optredens dat hij een wereldtour kon doen.

Dit weekend staat hij in Groningen op Eurosonic. Donderdag komt hij naar Gebr. de Nobel, op 25 januari. Tot 3 februari is hij in Nederland en België.

Vurro

Donderdag 25 januari, € 10