Nieuws
Dit staat er in het regeerakkoord
Studenten krijgen korting op collegegeld, maar de rente van de studentenleningen wordt tegelijkertijd verhoogd. Het nieuwe regeerakkoord, dat dinsdag werd gepresenteerd, belooft 200 miljoen extra voor onderzoekers.
dinsdag 10 oktober 2017

Eerstejaars studenten betalen vanaf volgend jaar nog maar de helft van het wettelijk collegegeld. Dat is dus een korting van ongeveer duizend euro. Pabo-studenten, zowel academisch als regulier, betalen in de eerste twee jaar maar de helft. De studiebeurs komt niet meer terug. Daar was eerst wel hoop op, aangezien zowel het CDA als de ChristenUnie voor de herinvoering waren.

Studentenorganisaties reageerden dan ook negatief: Rhea de Jong van het Interstedelijk Studenten Overleg noemde het ‘symboolpolitiek’, en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vond het een ‘doekje voor het bloeden’.

Daar komt bij dat de rente van de studentenleningen worden verhoogd. Deze worden namelijk gekoppeld aan de 10-jaars-, in plaats van de 5-jaarsrente, en die eerste is altijd ietsje hoger. Die verandering levert de overheid vanaf 2060 structureel 226 miljoen per jaar op, staat in de doorrekening van het regeerakkoord. De kosten van de halvering van het collegegeld zijn jaarlijks 175 miljoen.

‘Lenende studenten betalen zelf de rekening voor de halvering van het collegegeld’, zegt LSVb-voorzitter Tariq Sewbarasingh. ‘De partijen doen alsof ze met de halvering van het collegegeld investeren in de toegankelijkheid, maar in de praktijk investeren ze geen cent’.

Dit zegt het regeerakkoord (over hoger onderwijs)

De administratieve last voor wetenschappers moet verminderen, vindt het kabinet. De experimenten met ‘innovatieve beoordelingssystematieken’ van NWO