Cultuur
Hakk
donderdag 17 augustus 2017
© Atma Saam

Traditiegetrouw is de El Cid-week elk jaar een beetje anders; zo vindt de opening voor het eerst in de geschiedenis plaats in de avond. De vademecumcommissie is nog nergens te bekennen, maar dan gaat de projector in de Hooglandse Kerk aan, en verschijnen de leden één voor één op het scherm, waarna ze ook daadwerkelijk het podium betreden.

De week moet officieel nog beginnen, maar ze hebben nu al een record gevestigd: met bijna vierduizend deelnemers is het de grootste El Cid ooit.

Burgemeester Henry Lenferink is aanwezig, net als vice-rector Hester Bijl (Universiteit Leiden) en collegevoorzitter Sander van den Eijnden (Hogeschool Leiden). Helaas geeft Lenferink geen college Leidsch, maar hij verzekert de aanwezigen er wel van dat ze hem kunnen aantreffen tijdens het uitdelen van haring en wittebrood op Drie Oktober.

Ook het goede doel van deze feestweek, Amnesty International, komt langs. Zij zetten zich in voor de vrijheid van onderdrukte minderheden en onterecht veroordeelden over de hele wereld. Leidse studenten kunnen hierbij helpen – niet alleen met donaties, maar ook door onderdeel te worden van het vrijwilligersteam.

Met één druk op de knop verandert de vademecumcommissie de opening in het openingsfeest. Aan de andere kant van de kerk staan de jongens van Rave van Fortuin al klaar. Met een draai aan het grote rad dat ze hebben meegebracht wordt besloten dat het eerste kwartier gedanst zal worden op foute jaren ’90 muziek. Na nog wat rondjes van het rad mogen ook de discomoves getoond worden, en niet veel later staat iedereen te ‘hakkûh’ op de graftombes die de vloer van de kerk vormen. Het is besloten: de kogel is door de kerk: de week is nu al hemels.

Door Bas Kleijweg en Mattijn de Groot