Nieuws
?Scholieren zijn het grootste probleem?
Studentenpartij ONS maakt zich zorgen over de overvolle rechtenbibliotheek. In de bieb in het Kamerlingh Onnes Gebouw (KOG) zitten niet alleen maar studenten. De partij ging scholieren tellen en komt met oplossingen om de drukte wat te verlichten.
donderdag 1 juni 2017

‘Ik heb laatst in de bibliotheek rondgelopen en het aantal scholieren geteld’, zei Sandra Putting van ONS onlangs tijdens de faculteitsraadsvergadering van Rechten. ‘Ze zijn goed te herkennen aan de examenbundels. Ik zag ze ook een beetje angstig naar me kijken: "Volgens mij gaat ze ons wegsturen," dachten ze naar mijn idee. Dat heb ik niet gedaan hoor, het was maar een onderzoek.’

Uit een notitie van de partij blijkt dat vooral rond de examenperiode van de middelbare scholen de KOG-bibliotheek in trek is bij scholieren.

‘Op een willekeurige dag in de week heb ik 37 scholieren in de bibliotheek geturfd’, schrijft Putting in de notitie. ‘Het aantal studieplekken op het KOG is in totaal ongeveer 346 plekken, waarvan 130 computerplekken en 216 "vrije" studieplekken. Tien procent van het totaal aantal zitplaatsen werd bezet door scholieren, maar deze zitten vooral op plekken zonder computer. Als je alleen kijkt naar de werkplekken zonder computer kom je uit op zeventien procent. ‘Dat is toch best nog wel veel,’ vond Putting. ‘Bij het campagne voeren voor de universitaire verkiezingen kregen we op de vraag: "Heb je al gestemd?" best vaak als antwoord: "Nee, ik ben nog geen achttien." Of: "Nee, ik zit hier niet op school."

Het probleem speelt echter niet alleen in de eindexamenperiode. ‘Ook gedurende het jaar maken scholieren gretig gebruik van onze bibliotheek, evenals vele hbo-studenten,’ stelt de partij in de notitie.

ONS wil de scholieren dan ook gaan weren. Bij voorkeur door, net als bij de UB, poortjes te plaatsen, maar controleren is ook een mogelijkheid. ‘De bibliotheek is gewoon niet voor scholieren bedoeld,’ aldus Putting. ‘Ze zijn het grootste probleem.’

De partij stelt ook voor om in de A-gang van het KOG tijdens de tentamenperiode extra lokalen voor studie open te stellen.

‘Onze faciliteiten zijn geliefd’, reageerde Dennis Hoitink van het bestuur.

‘We gaan kijken of we tijdens tentamenperiodes nog meer ruimtes ter beschikking kunnen stellen aan studenten.

‘Poortjes zijn een mogelijkheid. Scholieren kunnen echter ook een LU-card kopen voor dertig euro. Is dat wenselijk? Die vraag moeten we ook beantwoorden. Ik sta niet onwelwillend tegen poortjes, maar dat vergt wel een investering.’

VB