Studentenleven
Bekladders gaybrapad vervolgd
Het Openbaar Ministerie (OM)gaat vijf Leidse studenten vervolgen, die op 17 oktober 2016 het regenboogkleurige zebrapad bij de Nieuwe Beestenmarkt bekladden. Volgens het OM had één van de jongens een hakenkruis op de borst getekend.
Marleen van Wesel
donderdag 11 mei 2017
© Schot

Het bleek destijds om een ontgroeningsactie van het Quintusdispuut Sjap Eisjedies te gaan. 

De vijf aspirant-leden werden direct door de vereniging geschorst, net als de ontgroeningscommissie van Sjap.

De bekladders zelf waren in maart weer welkom op Quintus. Het OM liet toen weten dat er nog geen beslissing genomen was in de zaak.

Nu wordt het vijftal dus vernieling en discriminatie ten laste gelegd. Op filmpjes was al te zien dat een van hen een Hitlergroet bracht. Volgens het OM had de jongen ook een hakenkruis op de borst getekend.

Het zogenoemde ‘gaybrapad’ werd in oktober 2015 onthuld in het kader van Coming Out Day. Sjap Eisjedies heeft inmiddels met het COC Leiden afgesproken om een symposium te organiseren. ‘Verschillen Verbinden’ heet de avond over acceptatie en diversiteit in de studentenwereld, die op 27 mei gehouden wordt op Quintus.

Rector magnificus Carel Stolker reageerde destijds geschokt op het bekladde regenboogpad. ‘Ik schaam me kapot’, twitterde hij na het incident. ‘Zijn dit ónze studenten?’ De Universiteit Leiden wilde echter eerst het onderzoek van het OM afwachten alvorens zelf stappen te ondernemen.

In het verleden zorgde Sjap Eisjedies vaker voor ophef. Toen vier aspirant-leden in 2012 naakt, op de dispuutsdas na, door de Haarlemmerstraat gerend hadden, schorste Quintus het hele dispuut.