Zo plat als een duppie

Ook wat waard, vindt Hausmagger

Foto Ilco Louis‘Rutte? Ik wist niet dat die gozer zo populair was, joh.’

Hausmagger, de band van kunstenaar, acteur, tv-maker, dichter en ex-Rembo Theo Wesselo (54) treedt weer op. ‘K-klink ik alweer zo lazarus dan?’

Door Frank Provoost Uit de bandbio: ‘Hausmagger maakt catchy, Hollandstalige songs die, behalve dat ze gewoon schijtgoed zijn, tevens als een tekstueel handvat voor de liefde en het leven in het algemeen kunnen dienen.’ Was getekend: Ted Hausmagger, alias van Theo Wesselo (die eigenlijk Peter heet), maar toch vooral bekend is als Rembo (van Rembo & Rembo) én als de stem van Purno de Purno. Ja? Begrepen?
Dat schreeuwt natuurlijk om een toelichting, zeker nu Hausmagger op tour gaat en de op terrordisco, smartlappentechno en schlagersurf gezuchte levenslessen zijn te ondergaan in Gebr. De Nobel.
Goed nieuws: het interviewverzoek wordt zaterdagnacht om 01:03 beantwoord: ‘Frank! Is ok!’ Dinsdagochtend volgt er een sms: ‘Yo, met Theo! Kan het ook vanavond, ik moet nog even slapen, haha’. Later die dag: ‘Hola, is 7 uur ook goed, er wordt een wasmachine gebracht, sorry’. Om tien over zeven neemt Wesselo op. Na een flinke stilte zucht hij: ‘Wel….kom’

Yes, het is gelukt.
‘Geduld is een bitter kruid, maar draagt een schone vrucht. Maar wie wat bewaart, heeft niks.’

Hoezo niet?
‘Ik heb het niet op telefonische interviews. Ik kan je niet zien en heb geen idee wie je bent. Misschien ben je wel een robot, of een Rus. Ik heb een automatisch slot op mijn telefoon: als het allemaal te moeilijk wordt, verbreekt-ie vanzelf de verbinding.’

Hausmagger gaat touren, maar er is nog geen nieuwe plaat, toch?
‘Nieuwe nummers knallen we meteen op YouTube. Maar op veler verzoek is onze eerste plaat Dicht & Sloopwerk (2009) opnieuw op vinyl uitgebracht. De nieuwe komt waarschijnlijk in de zomer. Een titel bedenken we pas helemaal op het eind als iedereen straalbezopen is.’

Hè, maar je was toch gestopt met drinken?
‘K-klink ik alweer zo lazarus dan? Ik heb inderdaad anderhalf jaar niet gedronken. Dat is heel dom geweest. Ik heb altijd avondwerk, met exposities, optredens, gezelligheid, enzo. Ik begreep er geen reet meer van. Weet je, mensen zijn op zoek naar elkaars geheimen. Maar die vertellen ze je niet als je alleen maar een sappie op hebt.’

Muzieksite 3voor12 noemde Het Onderste Uit De Man (2013) ‘gelaagd’ maar vond ‘de teksten zo plat als een dubbeltje, het blijft Hausmagger’. Wat vind je daarvan?
‘Plat is zo dik als de drukinkt is. Maar het klopt: het is tamelijk plat, als een dubbeltje inderdaad. Maar een dubbeltje is ook wat waard. Ik wil niet zeggen dat het filosofische hoogstandjes zijn, maar er is van alles uit te halen.’

Je zou ook kunnen zeggen: als je 58 keer ‘ik voel me kut’ zingt, raak je juist de essentie.
‘Precies! Net als de vraag: “Was mijn lul soms te klein?” Dat zijn de basische gedachten die opkomen bij liefdesproblemen. Vraag maar eens aan iemand bij wie zijn verkering net uit is gegaan of zijn gevoelens zo plat als een dubbeltje zijn. Popsongs draaien om clichés. Wie heeft er nou zin om naar het Wilhelmus te luisteren? Da’s toch een veels te lang verhaal?’

Krijg je vaak kritiek op je teksten?
‘Hoezo?’

Vanwege regels als ‘Ik ga voor borderline, mag ook gestoorder zijn’ (Borderlijngrieten), of ‘Ik heb een hoer in mijn hoofd’ (Hoer).
‘Ik zou eigenlijk “prostituee” moeten zingen. Maar ik ken er veel en ik bedoel juist: mannen zijn totaal ondergeschikt aan die supergrieten.’

En snapt iedereen ‘Hij loopt/ danst/ kookt/ kijkt/praat/ doet/fietst/zeikt/lijkt/schaatst/damt/zwemt als een homo, maar dat maakt niet uit’ (Fijne vent)?
‘Dat gaat er dus juist om dat het niet uitmaakt. Een lokale politicus heeft het gebruikt als campagnelied. Ik zeg niet wie, dat zou pas politiek incorrect zijn!’

Nog geen reactie gehad van premier Rutte?
‘Omdat ik me in de clip op hem afruk, bedoel je? Joh, als ik wist dat die gozer zo populair was, had ik wel iemand anders gekozen. Wins Prillem Alexander, ofzo. Mag dat, denk je?’

Wel als het kunst is, toch?
‘Ik zag dat de PvdA in een clippie de kus van Willem en Maxima had gebruikt. Is dat dan geen belediging?’

Verder nog iets?
‘Nou, die panda’s natuurlijk. En Noord-Korea! Als die straks raketten afschieten en Rusland knalt er een paar achteraan, dan weet niemand nog waar die vandaan kwamen toch? Zomaar wat hersenspinsels. Tsja, als je nou hier was geweest, was het écht een leuk gesprek geworden. Zal ik anders een foto sturen van mijn huiskamer?’

Hausmagger, Gebr. De Nobel, vrij 21 april, € 12,50

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

De hopedealer

Gearresteerd, van school getrapt en tóch succesvol jurist geworden: Hasan Davis …

Die campus komt er

De nieuwe Humanities Campus komt er, op de beoogde locatie. CDA-gemeenteraadslid Moniek …

Wetenschap

Gevangenisreiziger

De Gentse hoogleraar criminologie Tom Vander Beke houdt op 21 april de Thorbeckelezing …

English page