Achtergrond
Bekladders 'gaybrapad' weer welkom
De eerstejaars die aan het begin van het studiejaar een regenboogkleurig ‘gaybrapad’ bekladden en daarbij een Hitlergroet brachten, mogen weer op Quintus komen. De ontgroeningscommissie blijft voorlopig nog wel geschorst.
Anoushka Kloosterman
donderdag 9 maart 2017

Als compensatie moeten de studenten van dispuut Sjap Eisjedies elk jaar vrijwilligerswerk doen bij het COC, en een bezoek brengen aan het Anne Frank Huis. Het politieonderzoek naar de eerstejaars loopt ook nog. 

Dit staat in de notulen van de Algemene Leden Vergadering van Quintus. Het groepje aspirant-leden van Sjap, een dispuut van Quintus, bekladde afgelopen oktober het gaybrapad met rode verf. Omstanders filmden de jongens, waarop één van de leden een Hitlergroet deed. Het filmpje zorgde voor grote ophef in de media. Aanvankelijk ging men ervan uit dat het om een actie van extreemrechtse jongeren ging.

Toen bleek dat het een ontgroeningsactie was, schorste het bestuur van Quintus de eerstejaars en ontgroeningscommissie. Rector Carel Stolker reageerde destijds verbolgen op de actie: ‘Ik schaam me kapot’, twitterde hij. ‘Zijn dit ónze studenten?’

De universiteit ging in gesprek met Quintus, maar legde geen sancties op. ‘We kijken eerst hoe de vereniging dit oppakt. Dan kijken we of er alsnog maatregelen nodig zijn’, zei Stolker tijdens de universiteitsraadvergadering.

De gemeente Leiden deed wel aangifte van vandalisme en de jongens werden opgepakt. Zij zijn inmiddels naar het COC geweest om hun excuses aan te bieden. Volgens de notulen gaan ze er jaarlijks vrijwilligerswerk gaan doen, als onderdeel van een ‘cultuurveranderingsplan van Sjap’.

Sjap Eisjedies zorgt vaker voor ophef. In 2012 werd het dispuut geschorst omdat eerstejaars tijdens de ontgroening naakt door de Haarlemmerstraat liepen.

Het bestuur van Quintus is deze week op vakantie en was niet bereikbaar voor commentaar.