Hoge uitval bij Archeologie

2 Februari 2017

De Faculteit Archeologie kampt met hoge uitvallen van studenten in het eerste jaar. Vooral internationale studenten hebben moeite met het bijhouden van de stof.

De faculteit gaat ‘huiswerkklasjes’ organiseren om de groep studenten te helpen. Dit zegt Jan Kolen, vice-decaan van het bestuur tijdens de faculteitsraadvergadering. ‘Het uitvalpercentage is wel lager dan afgelopen jaar’, benadrukt hij. ‘Maar nog steeds hoog. Er is een groep die tot nu toe minder dan 10 studiepunten heeft gehaald, en dat is een probleem’.

De uitvallers zijn voornamelijk internationale studenten. Maar de taal is niet eens zozeer het probleem, zegt Kolen. ‘Dat zou je misschien denken, maar het leren studeren blijkt het grootste obstakel’. De faculteit hield interviews met studenten die dreigen uit te vallen, om de oorzaak te achterhalen. ‘Het gaat om studievaardigheden. Dus je krijgt een dik boek, en wat doe je ermee? Waar begin je? Hoofd- en bijzaken, oorzaak en gevolg identificeren. Daar ligt het probleem meestal’, aldus Kolen.

De faculteit heeft een groep geïdentificeerd met BA1-studenten ‘die nog te redden zijn’. Die krijgen extra begeleiding in studievaardigheden. ‘Het gaat om intelligente mensen, die te laat hebben geleerd te studeren. Daar willen we wat aan doen’, aldus Kolen. Kolen hoopt op korte termijn nog effect te zien om de uitval tegen te gaan. Vanaf de zomer komt de faculteit met een plan voor de lange termijn.

AK

Deel dit bericht:

Nieuws