Cultuur
Zwijgen werkt wonderwel
Nadat Sam Wills een toiletbril om de nek van een Spice Girl hing, brak hij door als Tape Face. ‘Vroeger sloeg ik spijkers door mijn neus.’
donderdag 19 januari 2017

Door Vincent Bongers Op het podium van het auditieprogramma America’s Got Talent staat een man. Hij ziet er uit als goth die net een lijntje speed heeft genomen en kijkt de jury strak aan. Zijn ogen zijn zwaar aangezet met zwarte eyeliner, wat zijn blik nog doordringender maakt. En zijn mond is afgeplakt met duct tape.

‘Ik ben een beetje bang’, fluistert iemand in het publiek. Dan pakt de man twee ovenhandschoenen en laat ze een zoetsappige ballad zingen. De zaal ontdooit meteen. En met succes. Uiteindelijk haalt de kandidaat de finale.

Zo maakte de wereld kennis met de Nieuw-Zeelander Sam Wills aka Tape Face. Woensdag treedt hij op in de Leidse Schouwburg. ‘Het was kerstmis en ik was aan het spelen met mijn neefje’, legt Wills (1978) uit aan de telefoon. ‘We grepen ovenhandschoenen en waren ermee aan het rommelen. Ik keek naar de vorm en dacht: als je daar knopen opplakt, zijn het net wezentjes die vol hartstocht een duet kunnen aangaan.’

In de jaren negentig raakte Wills geïnspireerd door freakshows als de Jim Rose Circus. ‘Dan wurmde ik mijn lichaam door een tennisracket, slikte gloeilampen in en sloeg spijkers door mijn neus. Maar dat is echt wel heel lang geleden.

‘Tape Face begon als een grap. Ik was helemaal niet bezig met mime. Ik praatte juist heel veel op het podium, deed een stand-up show. Het leek me interessant om te kijken of het ook zou lukken om mensen te entertainen zonder wat te zeggen. Omdat ik dat tot het extreme wilde doortrekken, plakte ik mijn mond af met tape. Dat werkte wonderwel.

‘Mijn optredens in America’s Got Talent hebben er voor gezorgd dat ik voet aan de grond kreeg in de VS. Ik ga meer dan twee maanden spelen in de Flamingo in Las Vegas.

‘Muziek is heel belangrijk in de show. Ik gebruik veel jarentachtig- en negentignummers. Het is een show voor de hele familie en veel ouders in het publiek zijn van mijn generatie. Vandaar ook de verwijzing naar de vermaarde pottenbakkersscène uit de Ghost. Die film kennen jongeren vaak niet, maar was voor mijn generatie niet te vermijden.

‘Ik wil het publiek echt deelgenoot maken van de show. In een act moest een man strippen. Ik had hem wat spullen gegeven om uit te trekken. Maar hij bleef doorgaan, en trok ook zijn eigen kleren uit. Prima natuurlijk. Het leukste is als mensen weer even kind worden en de ellendige buitenwereld even vergeten.’

Bij America’s Got Talent wees Wills vinger naar jurylid en Spice Girl Mel B. Zij kreeg een toiletbril om haar nek gehangen en werd bestookt met een wc-ontstopper. Wat ze niet zo leuk leek te vinden.

Wills: ‘Nee, joh. Ik vond haar reactie enorm grappig. Ze nam het heel sportief op. Juist zo’n gezichtsuitdrukking van enige schrik en ongerustheid is optimaal. Daar kan ik dan uitstekend op inspelen.’

Tape Face, More tape

Leidse schouwburg,

wo 25 januari, € 25,50 - 14,50

Gratis kaarten winnen? Kijk op onze Facebook- of Twitterpagina