Door Anoushka Kloosterman ‘Het is een heel verhaal geworden’, zegt de rechter. De uitspraak telt maar liefst zeventien pagina’s.
Burhani werd voor vier uitspraken aangeklaagd. Zo twitterde hij in 2013, onder de naam Maiwand al-Afghani, ‘moge Allah de ongelovigen [Ellian en Hirsi Ali] bestraffen en laten lijden.’ Vlak na de aanslagen op Charlie Hebdo schreef hij dat ‘elke moslim in het westen op kan staan en jihad kan uitvoeren, net als de drie moslims in Parijs’.
In 2015 schreef hij, in antwoord op een video van IS-strijders die homoseksuelen van een gebouw afgooien, dat ‘IS gratis vlieglessen geeft in Raqqa’ en dat ‘alle homo’s zich mogen aanmelden’. In een ander bericht noemt hij homoseksualiteit ‘verwerpelijk en pervers’.
De rechtbank vond dat bij de eerste twee uitspraken bewezen sprake is van opruiing. Bij de zitting op 12 oktober verdedigde Burhani zich met de uitspraak dat hij niet het woord ‘lijden’ – met een lange ‘ij’- had bedoeld, maar het woord ‘leiden’. ‘Dat Allah ze in goede banen kan leiden.’ De rechtbank verwierp deze verdediging: ‘Het is volstrekt onaannemelijk en past niet bij de tekst.’
De opgelegde straf is aanzienlijk hoger dan het Openbaar Ministerie had geëist: tijdens de zitting op 12 oktober eiste de officier van justitie acht weken gevangenisstraf waarvan een maand voorwaardelijk.
Burhani kreeg in plaats daarvan 240 uur werkstraf. Het is de maximale duur van een werkstraf die is toegestaan in Nederland. Voor de maand voorwaardelijke gevangenisstraf geldt een proeftijd van twee jaar.
De ernst van de uitspraken hebben met name geleid tot de hoge straf. ‘De uitspraken brengen haat en zijn beledigend, en u heeft er geen afstand van genomen.’
Daarnaast zegt de rechter rekening te hebben gehouden met ‘de persoon’: ‘U komt naar voren als iemand die overtuigd is van zijn eigen gelijk, niet luistert en niet aanspreekbaar is.’ Tijdens de eerdere zitting noemde hij Burhani al een ‘slappeling’, omdat hij onder druk wenselijke antwoorden zou geven en zijn principes zou verloochenen. Hij houdt vast aan deze uitspraak. De eigenschap ‘baarde de rechtbank zorgen’, zegt hij.
De rechter erkent wel dat Burhani geen strafblad had en dat hij zijn toon op sociale media heeft gematigd sinds de aanklacht, en zegt dit te hebben meegenomen bij het vaststellen van de straf.
Burhani werd ook vrijgesproken van zijn uitspraken over homo’s, omdat de rechtbank dit geen haatzaaiing achtte maar een uiting vanuit zijn geloofsovertuiging. ‘De Grondwet geeft veel ruimte voor uitingen vanuit geloof’, aldus de rechter. ‘Maar dit moet u niet zien alsof u nu zomaar alles mag zeggen. Het blijft uiterst onfatsoenlijk en in hoge mate respectloos.’
Op zijn Facebookpagina zegt Burhani in hoger beroep te gaan tot hij volledig is vrijgesproken. Hij heeft twee weken om de uitspraak aan te vechten.