Nieuws
Promovendi krijgen te weinig tijd
Bij tien procent van de aangeboden promotieplekken is er te weinig tijd voor promovendi om hun proefschrift af te maken. Dat meldt Promovendi Netwerk Nederland (PNN) in een rapport dat op 9 september verscheen.
donderdag 15 september 2016

Tien procent van de contracten zijn voor een traject van drie jaar of zijn parttime, waardoor veel onderzoek nog in eigen tijd moet gebeuren. Het PNN noemt deze contracten ‘dubieus’.

Het PNN ontvangt regelmatig klachten over slechte arbeidsvoorwaarden, zegt voorzitter Rolf van Wegberg. ‘Bijvoorbeeld van promovendi die hun proefschrift niet afkrijgen binnen de tijd die ze contractueel hebben gekregen. Vaak gaat dat om contracten van drie jaar of om een verplicht parttime contract. We hebben geprobeerd een beter beeld te krijgen van het probleem.’

Het PNN analyseerde 1451 vacatures uit 2015 voor promotieplekken. Conclusie: 8,2 procent van de vacatures waren voor een promotietraject van drie jaar of minder. Daarnaast bleek dat 1,9 procent van de vacatures was voor een vierjarig traject met een parttime contract. Bij elkaar is dat 10 procent.

Dat is te kort om een proefschrift af te leveren, zegt Van Wegberg. ‘Het is voor veel promovendi al ingewikkeld genoeg om binnen vier jaar een PhD af te ronden (in Leiden lukt dat nog geen tien procent van de promovendi, red) . Die cijfers kennen we. Het KNAW en NFU staan ook achter een promotietraject van vier jaar.’ Dat er toch driejarige contracten worden geboden, ligt volgens hem mogelijk aan bezuinigingen.

Hierdoor moet de PhD-kandidaat zijn of haar proefschrift in de eigen tijd afmaken. ‘Bijvoorbeeld in de avonduren naast een normale baan. Het kan ook problemen geven bij het UWV. Als een promovendus zijn proefschrift moet afmaken, geldt dit als werk en krijgen ze geen uitkering.’

Een andere opvallende conclusie is dat er geen harde afspraken zijn over hoeveel tijd de promovendus kwijt is aan onderwijs. Bij 90 procent van de vacatures werd dit niet gespecificeerd.

‘Het is echt niet alsof universiteiten niet weten hoeveel de promovendus gaat lesgeven. Maar als daar geen harde afspraken over zijn gemaakt, kan je dat los afstemmen met de promovendus. Dat geeft flexibiliteit voor de universiteit.’ Van Wegberg schat in dat een onderwijslast van 10 tot 20 procent geen obstakel hoeft te zijn om op tijd een proefschrift af te leveren. Maar hoeveel het in de praktijk is, wijst het onderzoek dus niet uit.

Het PNN is van plan het onderzoek te herhalen met vacatures uit 2016, ‘om te zien of er een trend in zit.’ AK