'Raden krijgen meer invloed'

26 Mei 2016

De faculteitsraden krijgen instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting. Volgens het college van bestuur krijgen de raden flink meer macht.

‘Waar ligt de ruimte voor de faculteiten?’ wilde Sander van Diepen van studentenpartij BeP weten tijdens de bespreking van het collegevoorstel over de versterking van de medezeggenschap.
‘De regeling lijkt heel sterk op de afspraken die de universiteitsraad met het college heeft gemaakt over het instemmingsrecht’, legde vice-collegevoorzitter Willem te Beest uit.
Het faculteitsbestuur ontvangt geld van het college voor onderzoek en onderwijs. Het bestuur verdeelt dat over de instituten en centrale facultaire budgetten. Deze verdeling wordt in het voorstel gezien als ‘hoofdlijnen van de begroting’. Daar krijgt de faculteitsraad instemmingsrecht op. ‘Dat is forse invloed’, aldus Te Beest. Daarnaast krijgt de raad instemmingsrecht op de besteding van de investeringen gekoppeld aan het studievoorschot.
Te Beest: ‘Instemmingsrecht dwingt het faculteitsbestuur om op een vroeg moment een gesprek met de raad te hebben over welke kant de faculteit op gaat. Ik vind het eigenlijk behoorlijk zwaarwegend. Het adviesrecht is trouwens ook geen lege huls. Als een raad een negatief advies geeft dan heeft het bestuur echt wel wat uit te leggen.’
Er staat een voorbeeldtabel in het voorstel die de verdeling van het geld bij de faculteit Geesteswetenschappen weergeeft. De tabel laat zien hoeveel geld er naar de instituten, het faculteitsbureau en het faculteitsbestuur gaat.
De universiteitsraad stelde dat als er op dit niveau naar de verdeling wordt gekeken er niet echt goed zicht is op waar het geld daadwerkelijk aan wordt besteed. Heeft een faculteitsraad dan wel echt invloed? Of kan het faculteitsbestuur nog steeds doen wat het wil?
Volgens Te Beest is dat zeker niet zo. ‘Vanzelfsprekend kan een raad vragen aan het bestuur wat voor getallen er schuilgaan onder die verdeling. Die cijfers moet het bestuur dan ook leveren.’
En als dan blijkt dat er ineens bijvoorbeeld drie miljoen naar een post gaat die de raad niet zint, dan kan de raad altijd besluiten niet in te stemmen met de hoofdlijnen van de begroting. VB

Deel dit bericht:

Nieuws