Nieuws
B
De plannen voor de tweede fase van de bètacampus worden aangepast vanwege de hoge studentenaantallen.
woensdag 25 november 2015

De Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen is sterk gegroeid, met name de instituten voor scheikunde en farmacologie. Dus gaat het plan voor de tweede fase van de facultaire nieuwbouw terug naar de architect. Een van de redenen om de bouw in fases te laten verlopen, was dat er zo ingespeeld kan worden op onvoorziene veranderingen, en dit is er zo eentje.

Hoe het er precies uit moet komen te zien was bij de faculteitsraadvergadering van vorige week nog onduidelijk: dat is aan de architecten om in te vullen. Hoger dan de bomen mag de nieuwbouw in elk geval niet worden, maar verder is er speelruimte. Fase 2 behelst niet alleen het gebouw zelf, met de nieuwe hoofdingang, maar ook het voorliggende plein.

Ook dat zou er wel eens anders uit kunnen gaan zien dan gepland. ‘Je moet eerst weten hoe het gebouw eruit ziet voor je naar het buitengebeuren kan kijken’, aldus FWN-directeur Gert-Jan van Helden. In elk geval heeft de faculteit ambities om wat van dat plein te gaan maken: ‘Wat mij betreft wordt het een levend plein, met een Starbucks en een pizzeria’, vertelde decaan Geert de Snoo de faculteitsraad. ‘Het is nu vreselijk toeven hier in de Leeuwenhoek. Er mag wel wat meer reuring komen.’

De eerste fase van de nieuwbouw wordt in januari opgeleverd door bouwbedrijf Heijmans. Vervolgens moet het nog ingericht, maar zo tegen september zouden de meeste verhuizende FWN’ers erin moeten zitten.

In gerelateerd nieuws: het woord ‘bèta’ heeft in het Engels een wat andere connotatie dan in het Nederlands, en duidt daar zoiets als ‘tweederangs’ aan. De universiteit wil daarom afstappen van de term ‘bètacampus’, en wil dat u het science campus noemt. BB