Universiteitsraadverkiezingen

Foto: Taco van der Eb en Marc de Haan

Door Vincent Bongers en Marleen van Wesel

Tot en met vrijdag kan er gestemd worden op de studentenpartijen in de universiteitsraad. De vier lijsttrekkers leggen uit waarom zij jullie stemmen verdienen en wat er volgens hen aan de academie moet veranderen. Mare liet ze hun hun eigen campagne­beeld kiezen, van Kill Bill tot Obama’s Hope-poster. Overtuigd? Stemmen kan hier.

Geen genoegen met een 6

Maria Tiggelaar (20, politicologie) is lijsttrekker van de Lijst Vooruitstrevende Studenten (LVS).

Wat moet er echt veranderen?
‘Hét speerpunt deze campagne is dat het mogelijk moet worden om voldoendes te herkansen. Dat is op een aantal universiteiten al geregeld. Ik vind het echt van de zotte dat het in Leiden niet kan, behalve dan bij de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Waarom moet je genoegen nemen met een zes? Het is niet eerlijk dat degenen die de “apentest” doorstaan - dus een drie of een vier halen – wel mogen herkansen, maar studenten die een zes scoren niet de kans krijgen om een hoger cijfer te halen. Ik heb aan Harvard gestudeerd en daar krijg je de kans een cijfer te verbeteren. Die houding zie je in Leiden totaal niet. Dat choqueert mij enorm.
‘Verder vinden we dat er meer aandacht moet komen voor het niveau van het Engels van docenten. Dat schiet soms echt tekort. Studenten krijgen voor bepaalde opleidingen een toets Engels. Van docenten mag ook verwacht worden dat ze taal goed beheersen.’

Wat hebben we al aan LVS te danken?
‘Naar aanleiding van een voorstel van LVS worden de openingstijden van de UB in het weekend flink verruimd.
‘Verder is er op de faculteit Sociale Wetenschappen een onderwijsservicebalie gekomen. Alle informatie was verspreid over het gebouw. Nu is dat op één plek geconcentreerd. Dat is niet alleen het werk van LVS. Ik geloof heilig in de samenwerking met andere partijen.
‘Duurzaamheid en het milieu zijn belangrijk. Er komt door onze inzet meer aandacht voor het scheiden van afval. Dat willen studenten best doen. We moeten het alleen wel slim aanpakken. Het plan voor een “afvalkasteel” waarin je troep weggooit, klinkt best mooi. Maar het is niet praktisch, studenten doen dat niet.’

Waarom moeten studenten op LVS stemmen?
‘Ik ben ook benaderd door BeP, maar de LVS is beter georganiseerd dan de andere partijen. Geen student is gelijk en de LVS staat voor diversiteit. De partij is het hele jaar door actief en er is onderling veel contact. Er zijn wel studenten die zeggen: “Mij maakt het allemaal niet uit wie er in de raad zit.” Nou, mij maakt het wel uit welk beleid er gevoerd wordt. Stem dan maar op LVS.’

Waarom heb je gekozen voor deze Kill Bill-poster?
‘Het is een beeld dat kracht uitstraalt: “Whaa! Het is menens! Met ons valt niet te spotten!”’

Exit rendementsdenken

Sander van Diepen (26, geschiedenis) is lijsttrekker van Bewust en Progressief (BeP).

Wat moet er echt veranderen, als het aan BeP ligt?
‘We werken nog altijd aan het aanpakken van het rendementsdenken. Van de hele stapel maatregelen willen we vooral het verplichte bindend studieadvies (bsa) in het tweede jaar aanvechten. Voor het eerste jaar valt wel wat te zeggen, maar het tweede jaar is echt een periode van commissiewerk en andere activiteiten naast je studie, die door een verplicht bsa belemmerd worden. Je haalt daarmee de zelfontplooiing van studenten onderuit.’

En wat hebben we al aan BeP te danken?
‘We hebben ons altijd erg ingezet voor groene energie. Dat er een basiskwalificatie onderwijs (bko) moest komen, en dat duurzaamheid goed in het instellingsplan werd opgenomen. Maar het is lastig om echt te zeggen: dat hebben wij als partij voor elkaar gekregen. In Groningen heb je bijvoorbeeld twee sterke partijen, die stevig verankerd zijn in het verenigingsleven, die echt tegenover elkaar kunnen staan. Hier heb je er een stuk meer en werken we veel samen.’

Waarom zouden studenten dan tóch specifiek op BeP stemmen?
‘CSL heeft als christelijke partij misschien het meest een eigen identiteit, maar BeP kenmerkt zich in elk geval door aandacht voor duurzaamheid en zelfontplooiing. Mensen die op ons stemmen, willen graag veel naast hun studie ondernemen. En dan niet alleen maar zuipen, maar zich breder ontwikkelen dan hun studie.
‘En wat duurzaamheid betreft: we wachten momenteel op het milieuplan dat eraan komt. We merken sinds het debacle in Amsterdam dat we eerder betrokken worden bij de besluitvorming. Daardoor moeten we ons wel écht nuttig maken.
‘Omdat de universiteit vrij decentraal georganiseerd is, bereiken we trouwens vooral dingen aan de faculteiten. Op het FSW wordt gewerkt aan een afvalkasteel. Daarmee staan we trouwens wel tegenover sommige andere partijen.’

Hoe ziet jullie verkiezingsweek eruit?
‘We hebben een soort House of Cards-filmpje gemaakt, maar dan in Leiden, en overal posters opgehangen en flyers uitgedeeld - die trouwens eetbaar zijn, en dus duurzaam. En in de verkiezingsweek zitten we vijf dagen van negen tot vijf op de faculteiten.’

En waarom koos je voor de verkiezingsposter van Obama?
'Het is een enorm iconische poster én ik vind hem grafisch heel mooi.'

Geen schoothondjeMaud Pols (21, psychologie, pedagogiek en antropologie) is lijsttrekker van Studenten Groepering Leiden (SGL).

Wat moet er echt veranderen?
‘Er is nu één moment waarop studenten te horen krijgen: je moet nú stemmen. Maar waarvoor deze verkiezingen zijn en wat die medezeggenschap inhoudt, weten ze vaak niet. Op andere universiteiten zijn studenten vaak beter op de hoogte. Naast die ene verkiezingsweek, ben ik voorstander voor een evaluatie twee keer per jaar, vanuit de universiteitsraad. Op de faculteiten kunnen dan ook posters hangen van de partijleden, zodat iedereen weet tegen wie je kunt zeggen: dit zijn de problemen, hier loop ik tegenaan. Een Facebook-event aanmaken, toestemming regelen van de universiteit: hoe moeilijk kan het zijn?
‘We willen ook graag opkomen voor meer ontwikkelingsmogelijkheden naast je studie. Nu wil de overheid ons hier zo snel mogelijk weer weg hebben, met een papiertje, want dat is goedkoper. We moeten ervoor opkomen om meer te mogen doen.’

Wat hebben we al aan SGL te danken?
‘SGL heeft zich bijvoorbeeld hard gemaakt tegen de vierjaarstermijn bij rechten. Maar eigenlijk werk je in de raden vooral samen met de andere partijen. Met elkaar regel je dat de UB langer openblijft, kom je op voor de afschaffing van tentamenboetes bij late inschrijvingen en praat je over de ingangseisen voor masteropleidingen. Straks na de verkiezingen, tijdens de vergaderingen, doen de partijen er onderling nauwelijks nog toe.’

Waarom moeten studenten op SGL stemmen?
‘SGL is zich ervan bewust, meer dan andere partijen denk ik, dat je niks bereikt door overal tegenin gaan. Maar we zijn ook weer niet het schoothondje van het college van bestuur.
‘Zelf ben ik behoorlijk actief, ook naast mijn studie, en ik houd van aanpakken. Als mensen op me stemmen, kan ik dat ook in de universiteitsraad gaan doen. Afgelopen jaar zat ik in de faculteitsraad bij Sociale Wetenschappen. Daar was ik ook degene die met concrete punten kwam. Wist je dat die kartonnen koffiekopjes, waar “biologisch afbreekbaar” op staat, helemaal niet meer biologisch afbreekbaar zijn als er nog een slok koffie in zit, of als je er een bananenschil inpropt? Op zulke punten krijg je echter maar weinig feedback. Er hangen nog steeds geen bordjes bij de vuilnisbakken die je daarover informeren.’

Waarom heb je gekozen voor deze poster, van Rosie the Riveter, het symbool van het feminisme?
‘Het is een heel cool beeld, dat illustreert dat ik van aanpakken weet.’

Niet lang leve de lol


Marjolein Bouterse (24, political science and public administration) is lijsttrekker van de Christelijke Studentenfractie Leiden (CSL).

Wat moet er echt veranderen?
‘CSL kiest universiteitsbreed niet voor heel concrete punten. Die hebben we wel voor de faculteiten. Een universiteitsraadslid denkt mee met het college van bestuur. Je beoordeelt beleidsstukken. Dat doet CSL aan de hand van drie richtlijnen. We vinden duurzaamheid heel belangrijk. Het is heel moeilijk voor studenten en medewerkers om duurzame keuzes te maken op de universiteit. Het is bijvoorbeeld lastig om afval gescheiden in te leveren. Veel dingen zijn al wel mogelijk maar de universiteit communiceert daar niet helder over.
‘Het is van belang dat onderzoek en onderwijs de prioriteiten van de universiteit blijven. De nadruk ligt nu heel erg op onderzoek dat geld oplevert. Ook in het onderwijs zie je dit rendementsdenken terug. CSL wil dat wetenschappers zelf bepalen wat zij onderzoeken. En onderwijs moet niet alleen gericht zijn op de arbeidsmarkt.
‘Studenten krijgen door maatregelen van het college steeds minder ruimte om zich breed te kunnen ontwikkelen. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat studenten zich volledig kunnen blijven ontplooien.’

Wat hebben we al aan CSL te danken?
‘We hebben op het punt van duurzaamheid al het nodige voor elkaar gekregen. In het Instellingsplan van de universiteit was daar eerst weinig aandacht voor. Dat heb ik aangekaart en dat is verbeterd in de definitieve versie. Ook doet de universiteit na aandringen van CSL mee aan duurzaamheidsranglijst SustainaBul.’

Waarom moeten studenten op CSL stemmen?
‘CSL is een christelijke partij maar we zijn er voor alle studenten. Ik hoor wel eens: “Jij wilt zeker dat de UB dicht gaat op zondag.” Dat is niet zo. We werken wel vanuit christelijke waarden. Eerlijkheid bijvoorbeeld. Zoiets als de tentamenboete krijg je er niet zomaar uit. Het is niet eerlijk om dan te roepen dat we dat wel even gaan doen.’
‘We zijn niet tegen alle studiesuccesmaatregelen. Het is niet lang leve de lol. De universiteit moet wel flexibel met de regels om gaan. Geef een student de kans om een tweede studie, een bestuursjaar of stage te doen.
‘Hoewel de partijen op hoofdlijnen hetzelfde denken, moeten studenten wel kunnen kiezen. Anders wordt het een sollicitatieprocedure voor raadslidmaatschap en dat willen we niet.’

Waarom heb je gekozen voor deze poster, vrij naar de reclamecampagne van Nespresso?
‘Het is een krachtig beeld en toch ook een beetje speels.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Rubrieken

527....: Aardbeving

Geneeskundestudenten Chava Ramspek (22) en Vera Asscher (21) waren in Nepal tijdens de …

English page

My brain was torn

What happens when you hit a roadside bomb? A soldier-surgeon was awarded his doctoral …

No cheating

The university is clamping down harder on cheating by introducing black lists …