Twijfels over tentamenboete

20 Mei 2015

Van minister Bussemaker van Onderwijs mogen universiteiten maximaal twintig euro vragen voor het heel laat inschrijven voor tentamens. Rechten twijfelt echter over de herinvoering van de tentamenboete.

Zeer late inschrijvers betaalden vorig jaar bij Rechten nog maximaal 75 euro om alsnog aan het tentamen mee te mogen doen.De tentamenboete werd eigenlijk ingevoerd om studenten en docenten tegemoet te komen. Eerder werden studenten namelijk uitgesloten van deelname als ze te laat waren met inschrijven. De Leidse tentamenboete zorgde echter landelijk voor veel ophef. Het faculteitsbestuur werd van alle kanten aangevallen, omdat zij studenten op asociaal hoge kosten zou jagen. De Tweede Kamer bemoeide zich ermee en onderwijsminister Jet Bussemaker beloofde een brief die uitsluitsel moest geven over de boetes.
‘We hebben de nodige keren met de raad gesproken over deze kwestie’, zei rechtendecaan Rick Lawson eufemistisch.
‘Eind april heeft Bussemaker uiteindelijk een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over het verbinden van kosten aan het heel laat inschrijven voor een tentamen. Ze heeft diep nagedacht en besloten dat het redelijk is om kosten in rekening brengen. Het gaat dan om een vergoeding van maximaal twintig euro. De minister wil de Wet op het Hoger Onderwijs aanpassen om de inschrijfkosten mogelijk te maken.’
Maar dat betekent niet automatisch dat Rechten de boete opnieuw gaat invoeren. De faculteit had het afgelopen jaar de boeteregeling afgeschaft en toen weer ingevoerd. Vervolgens werden de inschrijfkosten onder druk van het ministerie afgeschaft. 
De faculteit wil nu met een definitieve oplossing komen. ‘We houden niet van jojobeleid’, aldus Lawson. ‘We hebben kennis genomen van het voornemen van de minister. Het bestuur gaat zich nu beraden op wat dit nu weer voor de faculteit betekent en als we iets bedacht hebben, leggen we dat voor aan de raad.’
Raadsvoorzitter René Orij wil graag meedenken over de inschrijvingsproblematiek: ‘We moeten ons proces van tentamenaanmeldingen eens goed onder de loep nemen. Het kan beter.’ Het bestuur staat open voor suggesties, aldus Lawson. VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Strijd tegen schurft

De GGD Hollands Midden (in Leiden) krijgt sinds twee jaar opvallend veel studenten met …

20 Mei 2015