527....: Aardbeving

Geneeskundestudenten Chava Ramspek (22) en Vera Asscher (21) waren in Nepal tijdens de aardbevingen. Via Facebook haalden ze meer dan zesduizend euro op.

Waarom waren jullie in Nepal?
Chava: ‘We liepen vier weken stage in een kinderziekenhuis in Kathmandu. We hadden beiden wachttijd tot onze co-schappen en wilden reizen, maar tegelijkertijd ook iets nuttigs doen voor onze studie.’

Waar waren jullie tijdens de aardbeving?
Vera: ‘We waren op donderdag net klaar met onze stage en op weg naar Pokhara, met een tussenstop in Bandipur. Zaterdag zaten we in de taxi en reden we een berg af om naar de bus te gaan, toen de taxi als een gek begon te schudden. De taxichauffeur riep: “Wat is er mis met de auto?” Hij stopte en vroeg ons paniekerig om uit te stappen. We dachten even dat de auto zou ontploffen. Toen begon ook de grond te schudden, en werd duidelijk dat het niet aan de auto lag.’

Wat richtte de aardbeving daar aan?
Vera: ‘Op de plek waar wij waren niet zo veel. Bandipur ligt redelijk dicht bij het epicentrum, maar waar wij ons bevonden waren nauwelijks mensen en gebouwen. We zagen alleen een klein hutje van klei instorten. Pas toen we in Pokhara in het hotel aankwamen werd duidelijk hoe erg de aardbeving was geweest. We ontvingen bezorgde berichtjes van vrienden en familieleden. Het was voor hen moeilijk te geloven dat bij ons alles nog overeind stond. Zij hadden de meest vreselijke beelden op tv gezien. We maakten ons trouwens wel zorgen om het gastgezin waar we in Kathmandu verbleven. Twee dagen waren ze onbereikbaar, omdat ze hun huis niet in mochten uit angst voor naschokken.’

Wanneer besloten jullie geld in te zamelen?
Chava: ‘We kregen een flyer waarop gevraagd werd om te helpen. In een nabijgelegen restaurantje organiseerde een groepje reizigers en locals dat er geld ingezameld werd, waarna ze trucks huurden om hulpgoederen naar getroffen gebieden te brengen. We mailden familieleden en plaatsten een oproepje op Facebook.’

Hoe waren de reacties?
Chava: ‘We dachten zo’n tweehonderd euro op te halen, maar het werd 6788 euro. Vooral toen we op Facebook een foto plaatsten van de 1225 kilo rijst, 390 kilo linzen, 33 kilo zout en 4 kilo kurkuma die we van de eerste 900 euro hadden gekocht, ontvingen we veel geld. Van die ingrediënten konden de Nepalezen het traditionele gerecht daal bhat maken. Later hebben we ook medische benodigdheden gekocht. Veel mensen denken dat donaties bij grote organisaties niet goed terecht komen, hier was het meteen duidelijk wat er van gekocht werd.’

Waar zijn jullie nu?
‘We zijn van Kathmandu naar India gevlogen. Op de weg daar naartoe zagen we veel ingestorte huizen, maar de aardbeving was toen al twee weken geleden, dus we hebben geen hele nare beelden gezien. Op 16 juni komen we naar huis. Het was heel bijzonder om te zien dat zoveel mensen wilden helpen.’ PM

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Rubrieken

527....: Aardbeving

Geneeskundestudenten Chava Ramspek (22) en Vera Asscher (21) waren in Nepal tijdens de …

English page

My brain was torn

What happens when you hit a roadside bomb? A soldier-surgeon was awarded his doctoral …

No cheating

The university is clamping down harder on cheating by introducing black lists …