Nieuws
Raad tegen schrappen herkansingen
De universiteitsraad geeft een negatief advies over onderwijs en examenregelingen (OERen) voor het volgende collegejaar als het college van bestuur vasthoudt aan het schrappen van het recht op herkansing.
woensdag 4 februari 2015

Het college wil dat faculteiten de mogelijkheid krijgen om studenten te verplichten gebruik te maken van de eerste tentamenmogelijkheid. De raad vindt echter dat studenten recht hebben op het maken van een herkansing. De raad stelt nu een advies op dat negatief is, tenzij de herkansing alsnog gegarandeerd wordt.

De raad heeft geen instemmingsrecht op de OERen maar een negatief advies van de raad weegt zwaar. Het is nog onduidelijk of het college de regeling onder druk van de raad aanpast.

‘Het is de raad nog steeds niet duidelijk waarom het college de faculteiten de mogelijkheid wil geven om herkansingen te schrappen’, zei Mark Bakker van studentenpartij BeP maandag. Bakker is ook voorzitter van de raadscommissie onderwijs en onderzoek.

Vicerector Simone Buitendijk lichtte het standpunt van het college toe: ‘Het is vrij simpel. Uit de onderwijskundige literatuur blijkt dat het missen van de eerste kans, de kans van slagen flink verlaagt. Dat willen we niet. We willen dat studenten de eerste kans pakken. De faculteiten moeten de mogelijkheid hebben om deze regeling toe te passen en de eerste kans verplicht te stellen.’

‘Ik geloof best dat het bewezen is dat een student die het eerste tentamen mist, minder kans van slagen heeft’, antwoordde Bakker. ‘Maar of het verplichten van de eerste kans dat verbetert, betwijfel ik. Er zijn al meerdere maatregelen doorgevoerd om het rendement te verhogen. Bijvoorbeeld het bsa in het tweede jaar. Wij vinden dat deze extra strenge regel daar weer bovenop komt. En dat is teveel.’

Buitendijk: ‘We hebben uitgebreid overlegd met de faculteitsbesturen; zij vinden dat deze regeling echt iets toevoegt. En daar zijn wij het mee eens. De decanen zijn voor deze maatregel.’ Uit die opmerking van de vicerector blijkt dat de faculteiten graag gebruik willen maken van het schrappen van de herkansingen. Iets wat de raad al vreesde.

De raad stelt dat tentamens in een steeds kortere periode worden gepropt. ‘Het bsa in het tweede jaar zorgt ervoor dat herkansingen nu in de tentamenperiode vallen,’ aldus Joost Augusteijn van personeelspartij AbvaKabo.

‘Tentamens komen dichter op elkaar te liggen en zijn daardoor lastiger voor te bereiden. In deze context is het soms juist goed als een student een tentamen kan overslaan. U maakt het voor een student moeilijker om goed te studeren. Daar ligt voor ons het probleem.’

Volgens Buitendijk erkennen ‘de faculteiten dit probleem en doen zij er alles aan om de tentamens te spreiden.’

De raad vindt overigens ook nog steeds dat de faculteit rechten geen gebruik meer moet maken van de vierjaarstermijn. Deze termijn houdt in dat de cijfers vervallen van studenten die langer dan vier jaar doen over hun bachelor. Het gevolg hiervan is dat deze studenten de vakken uit het tweede en derde jaar opnieuw moeten behalen. Dat betekent dat zij niet verder kunnen met hun studie.

Rechten stopt met de termijn omdat het bsa in het tweede jaar is ingevoerd. Maar de bachelors die in 2012 begonnen, vallen nog niet onder die nieuwe regeling.

De raad was en is tegen de regeling, maar maakt er geen halszaak meer van aangezien rechten de regeling gaat schrappen. Wel wil de universiteitsraad dat de geldigheid van het tentamen minimaal vier jaar is, en dat daar verder geen uitzonderingen meer op volgen. VB