Nieuws
Gratis koffie door einde chipknip
Het afschaffen van de chipknip als betaalmethode pakt erg gunstig uit voor de Leidse student. De koffieautomaten geven namelijk gratis consumpties. Dit geldt voor diverse faculteiten zoals Sociale Wetenschappen, Wiskunde en Natuurwetenschappen en Rechtsgeleerdheid, en ook voor studieruimtes zoals de Universiteitsbibliotheek.
woensdag 21 januari 2015
© Bas van der Schot

Tot 1 januari was het mogelijk om met de chipknip te betalen, daarna moesten alle koffieapparaten van de Universiteit Leiden omgebouwd worden naar contactloos betalen. ‘Eind december zouden de automaten al vervangen moeten zijn, maar er waren problemen met onze leverancier’, aldus woordvoerder Caroline van Overbeeke. Ondanks dat studenten en medewerkers nog steeds met contant geld kunnen betalen, vond de Universiteit toch dat ze de koffie gratis moesten aanbieden. ‘Het is een service van ons aan de student’, vertelt Van Overbeeke.

Over het algemeen reageerden de studenten blij op de meevaller. ‘Ja het is heel fijn! Althans, totdat het op is voor die dag, en je dus alleen waterige drab kunt krijgen. Dan kan je alleen nog koffie of thee bij het café kopen’, vertelt rechtenstudente Milou Neijens.

Geneeskundestudenten hebben iets minder geluk, want op het LUMC geven de koffieautomaten geen gratis consumpties. ‘De koffieautomaten waren altijd al duurder en nu staan ze ook nog eens uit’, zegt geneeskundestudente Kirsten van der Neut. LUMC-woordvoerder Niels Pols zegt hierover: ‘Er zijn een paar automaten inderdaad buitenwerking gesteld, maar je kunt ook met je LUMC-pas betalen die je via iDEAL kan opwaarderen.’

‘De gratis koffie stopt eind januari, en het contactloos betalen is vanaf begin februari mogelijk’, laat Van Overbeeke weten.

Je kunt dan betalen door simpelweg je bankpas of mobiele telefoon kort bij de betaalautomaat te houden.

Voor bedragen tot en met 25 euro heb je geen pincode nodig. Vooral de geneeskundestudenten zien uit naar het contactloos betalen. ‘Dan hoef je tenminste niet meer voor koffie het dubbele te betalen én ver te lopen’, zegt Van der Neut.

Door Veerle van der Gracht