Nieuws
Universiteiten niet tegen toetsing collegegeld
De rechter oordeelde afgelopen zomer dat het hogere instellingscollegegeld dat universiteiten voor een tweede studie vragen, inhoudelijk getoetst zou moeten worden. Acht universiteiten, waaronder die van Leiden, gingen in cassatie. ‘Het gaat de universiteit er niet om dat het instellingsgeld niet inhoudelijk zou mogen worden getoetst’, benadrukt de Universiteit van Leiden.
woensdag 10 december 2014

‘Het is voor álle universiteiten van belang dat er geen onderscheid in rechtsbescherming tussen groepen studenten ontstaat’, verklaart universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke de gezamenlijke gang naar de Hoge Raad van de Universiteit Leiden en zeven andere universiteiten.

Het Amsterdamse gerechtshof oordeelde afgelopen zomer na een hoger beroep dat de hoogte van het instellingscollegegeld inhoudelijk getoetst zou moeten worden.

Voor een tweede bachelor of master rekenen veel universiteiten sinds 2011 namelijk een hoger tarief dan het wettelijk collegegeld van 1906 euro: het instellingscollegegeld. De Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU) was de rechtszaak begonnen, omdat dat instellingscollegegeld vaak onredelijk hoog zou zijn.

‘De universiteiten zijn van mening - evenals de rechtbank al eerder heeft uitgesproken - dat de rechtsbescherming ook voor de groep aspirant-studenten voldoende is gewaarborgd bij de bestuursrechter, en zij achten het gezien de rechtsgelijkheid beter dat voor álle groepen studenten dezelfde rechtsgang geldt’, legt Van Overbeeke uit.

Een inhoudelijke behandeling zou volgens haar alsnog kunnen volgen, nadat de Hoge Raad zich erover heeft uitgelaten. ‘Het gaat de universiteit er niet om dat het instellingscollegegeld niet inhoudelijk zou mogen worden getoetst’, benadrukt ze. ‘De tarieven worden jaarlijks gemotiveerd vastgesteld door het college van bestuur nadat hierover advies is gevraagd aan de universiteitsraad.’

De SCAU is het dus oneens met de motivering.

‘Wellicht ten overvloede’, vult Van Overbeeke aan: ‘De universiteit Leiden heeft in de afgelopen jaren regelingen getroffen voor Leidse studenten die een tweede opleiding willen volgen. Wanneer studenten aansluitend aan hun eerste opleiding aan de universiteit Leiden een tweede opleiding aan de universiteit Leiden gaan volgen, dan betalen zijn ook voor die tweede opleiding het wettelijk collegegeld. Dit geldt zowel voor de bachelor- als voor de masteropleiding.’