Nieuws
Onduidelijkheid over selectie
Het Interstedelijke Studenten Overleg (ISO) vindt dat studies te weinig voorlichting geven over hun decentrale selectie.
woensdag 10 december 2014

Dit collegejaar hanteren 71 wo en 106 hbo-opleidingen decentrale selectie, maar voor aspirant-studenten is vaak onduidelijk wat ze precies moeten doen. Ze vertellen bijvoorbeeld wel dat de selectietoets een essay-opdracht bevat, maar niet waarop dat essay vervolgens wordt beoordeeld. Een handjevol hbo-opleidingen kon zelfs toen het ISO het persoonlijk kwam vragen, niet uitleggen hoe hun selectieprocedure werkte.

Ook vorig jaar was het aantal decentraal selecterende studies gestegen. Vanaf 2017 is het voor alle opleidingen in het hoger onderwijs verboden om te loten; zij moeten dan allemaal gaan selecteren.

Het ISO denkt bovendien dat de studentenaantallen verder zullen stijgen – in oktober overigens nog niet: toen zou het leenstelsel juist tot minder studenten leiden – zodat nog meer opleidingen een numerus fixus zullen invoeren. Dan stijgt het aantal studenten dat wordt geselecteerd dus, en wordt het nog belangrijker dat die selectie ook goed werkt.

Het studentenoverleg benadrukt dat transparantie daarbij essentieel is. ‘Kandidaten moeten zien waarop ze getoetst gaan worden, waarom ze wel of niet geselecteerd zijn, en de procedure moet bijdragen aan het inzicht op het wel of niet passen bij de opleiding.’ BB