Nieuws
Meer vrouwen doctor
woensdag 10 december 2014

Het aantal vrouwen met een doctorstitel neemt de laatste jaren toe. Dat blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op basis van een groot onderzoek onder meer dan 16.000 gepromoveerden. Vrouwen bezitten slechts een derde van de doctorstitels, in bijna alle leeftijdscategorieën zijn mannen oververtegenwoordigd.

Maar de vrouwen maken een inhaalslag: in de jongste klassen zijn er meer vrouwen dan mannen. Van het aantal gepromoveerden tussen de dertig en 35 jaar is 51 procent vrouw, en in de leeftijdscategorie vijfentwintig tot dertig jaar is dat al 58 procent.

In het academiejaar 2012-2013 verkregen meer dan vierduizend onderzoekers een doctorstitel, waarmee de jaarlijkse toename van promovendi volgens het CBS twee keer zo groot is als twintig jaar geleden.

De geneeskunde blijft het meest populaire veld om in te promoveren, gevolgd door de wiskunde en natuurwetenschappen. Binnen de sociale en geesteswetenschappen wordt minder vaak gepromoveerd, en ligt het uiteindelijke salaris van de gepromoveerden een stuk lager. In deze vakgebieden wordt ook minder vaak voltijd gewerkt.