Nieuws
Leven na de chipknip? Contactloos afrekenen
De ondergang van de chipknip heeft de nodige gevolgen voor de universiteit. Wie wil kopiëren betaalt straks met zijn LU-card, die aan een bankrekening moet worden gekoppeld.
woensdag 10 december 2014

Per 1 januari 2015 is de chipknip verleden tijd. De AbvaKabo-fractie in de universiteitsraad wilde van het college weten hoe de universiteit het verdwijnen van de geflopte betaalmethode opvangt.

Vice-collegevoorzitter Willem te Beest: ‘We hebben zo’n 131 snoep- en drankautomaten op de universiteit. Daar kun je contant betalen en met een chipknip. Per 1 januari worden die geschikt gemaakt voor contactloos betalen.’ Contactloos betalen doe je door je bankpas of mobiele telefoon kortstondig dichtbij de betaalautomaat te houden. De transactie vindt dan vervolgens automatisch plaats. Bij bedragen tot en met 25 euro is geen pincode nodig.

Boven dit bedrag moet je wel een pincode intikken op de betaalautomaat of op de mobiele telefoon.

'Ook de kantines en restaurants zijn inmiddels voorzien van contactloos betalen. Gewoon pinnen en contant betalen, blijft natuurlijk ook mogelijk.’

De automaten voor de kopieerkaart zijn lastiger aan te pakken. Maar er is een oplossing gevonden. ‘Via bankpas, creditcard of iDEAL stort je geld op een account bij een bank. Dat accountje is gekoppeld aan je LU-Card.‘Dan gebruik je deze kaart om te kopiëren of te printen. Dat wordt dan afgeschreven van dat account. Het is wat ingewikkeld omdat er geen betaalfunctie op de kaart zit. Dat is niet veilig genoeg. Dus hebben we dit systeem bedacht. Het is negen maanden getest in Den Haag. En het werkt. In januari wordt het universiteitsbreed geïmplementeerd.’ VB