Nieuws
Amsterdam trekt meeste buitenlanders
Internationale studenten willen het liefst studeren in Amerika.Nederland staat tiende in lijstje van voorkeurslanden, dankzij Amsterdam.
woensdag 19 november 2014

Dat blijkt uit een nieuw rapport van Nuffic, een organisatie voor internationalisering in hoger onderwijs.

Voor het rapport ondervroeg het onderzoeksbureau i-graduate 2000 internationale studenten uit acht landen met opkomende economieën. 44 Procent van hen overwoog om een studie in het buitenland te gaan doen. De populairste bestemming daarvoor is Amerika. Nederland staat tiende, onder Japan en boven Nieuw Zeeland.

Opvallend is dat Italië, Spanje en Frankrijk, landen die in de diverse universiteitsranglijstjes overklast worden door Nederland, desondanks populairdere bestemmingen zijn. De kwaliteit van de instelling weegt wel zwaarder dan in 2009, toen het Nuffic een vergelijkbaar onderzoek liet doen.

De USA, Canada, Groot-Brittannië en Australië danken hun populariteit mede aan het Engels. 38 procent van de studenten wil graag de wijde wereld in om hun Engels te verbeteren. De groep had overigens vrij goed in de smiezen dat je in Nederland geen Nederlands hoeft te kunnen.

Slechts twee procent van de studenten had nog nooit van ons land gehoord, en vijftien procent van de ondervraagde studenten vindt Nederland een ‘zeer onaantrekkelijke’ studiebestemming. De rest heeft het idee dat je hier goed onderwijs krijgt, en wil graag naar Amsterdam. Van de studenten die naar Nederland zouden willen komen om te studeren, voelt dertig procent er zeker wat voor om na hun afstuderen in Nederland te gaan werken; 58 procent weet het nog niet. BB