Nieuws
Tentamenboete wordt 20 euro
Rechtenstudenten die zich zeer laat inschrijven voor tentamens betalen per 1 november een boete van 20 euro.
Vincent Bongers
donderdag 30 oktober 2014

Het rechtenbestuur wilde graag 25 euro inschrijfgeld heffen, maar dat mag niet van onderwijsminister Jet Bussemaker. Volgens de Wet op het Hoger Onderwijs (WHW) zijn inschrijfkosten voor tentamens verboden. De minister wil echter een boete van maximaal 20 euro mogelijk maken.

De faculteit Rechten voerde eerder al een boete in die kon oplopen tot 75 euro per tentamen, en die was voorgesteld door de faculteitsraad zelf. Het alternatief voor het inschrijfgeld is namelijk: wie zich niet op tijd heeft ingeschreven, mag geen tentamen doen. Zowel docenten als studenten vonden dat onwenselijk.

De Tweede Kamer en Bussemaker staken daar echter een stokje voor. Rechten schafte de boete af, waarop het aantal studenten dat op het laatste moment tentamen wilde doen meteen weer toenam - met alle organisatorische problemen en kosten van dien. Het bestuur voerde daarop, ondanks het verbod van de minister, opnieuw een kostendekkende boete van 25 euro in.

Bussemaker stuurt binnenkort een brief naar de Kamer waarin zij een voorstel doet over de inschrijfkosten. Maar tijdens het vragenuurtje twee weken geleden werd echter al duidelijk dat de minister een boete van 20 euro toe wil staan.

‘Als het aan de minister ligt, mogen we administratiekosten heffen’, zei Pauline Schuyt van het rechtenbestuur maandag tijdens de faculteitsraadvergadering.

‘Wellicht wordt hiervoor de WHW gewijzigd, maar daar lopen we vast op vooruit. De minister ziet dat deze regeling in het voordeel is van studenten. Per 1 november heffen we 20 euro voor zeer late inschrijvers die na drie werkdagen voor het tentamen toch nog mee willen doen. In de tentamenzaal zelf heeft de student nog de keuze: weggaan of betalen. Innen gaat met machtigingsbriefjes.’Het is nog niet helemaal zeker hoe de universiteit omgaat met het plan van de minister, zegt Schuyt: ‘Ik zit in een werkgroep die nadenkt over een universiteitsbrede regeling. Er bestaat een risico dat straks studenten zich tot tien dagen voor het tentamen kunnen inschrijven maar daarna niet meer. Ik zal er echter alles aan doen om er voor te zorgen dat onze regeling mogelijk blijft. Het is voor alle partijen de beste optie. We zullen zien wat er naar aanleiding van de inschrijfkosten van 20 euro weer over ons heen komt wat betreft pers en Kamervragen. Het kan zijn dat we onze plannen weer moeten aanpassen, wat dat betreft durf ik op dit punt niets meer met zekerheid te zeggen. Maar vooralsnog willen we het graag op deze manier aanpakken.’

De faculteitsraad steunt in ieder geval het bestuur. ‘Ik ben blij dat ik geen studenten uit de tentamenzaal hoef te rukken’, zei universitair hoofddocent Jorrit Rijpma. ‘Het lijkt me overigens nog steeds beter om de tentameninschrijving van het tentamen te koppelen aan de inschrijving van het vak. Wordt daar naar gekeken?’

‘Dat willen we ook heel graag’, aldus Schuyt. ‘Er zit echter een groot verschil tussen het aantal studenten dat zich inschrijft voor een vak en het aantal dat op het tentamen verschijnt. Soms scheelt dat 150 of zelfs 200 studenten meer, of juist minder. Dus dat is een risicovol iets. De kosten verbonden aan overboekingen van zalen zijn aanzienlijk. Er zal de nodige “heropvoeding” van studenten nodig zijn om de koppeling mogelijk te maken.’

De Tweede Kamer kan nog voor de plannen van de minister en de faculteit gaan liggen. D66, SP, CDA en GroenLinks zijn tegen de boete. Regeringspartij PvdA is ook altijd kritisch geweest. Mocht de partij tegen zijn, dan ontstaat er een meerderheid tegen de boete. Het is echter nog niet duidelijk of de fractie zich gaat verzetten tegen haar eigen minister.