Nieuws
Leiden blijft 'excelleren in vrijheid'
De universiteit wil de huidige koers de komende jaren vooral handhaven en versterken, volgens het nieuwe concept-instellingsplan Excelleren in Vrijheid. Wel laten de ICT-voorzieningen te wensen over en zijn vrouwen ondervertegenwoordigd.
woensdag 29 oktober 2014

Maar over het algemeen klinkt een positief geluid over de ambities uit de voorganger, Inspiratie en Groei uit 2010.

Geheel volgens plan is een marktaandeel van tien procent van alle Nederlandse universiteitsstudenten veroverd. Op het gebied van studiesucces, zoals het verhogen van het bachelorrendement, zijn ‘belangrijke stappen voorwaarts gezet’.

Doelstellingen op het gebied van internationalisering zijn zelfs ‘royaal gehaald’ en Den Haag is uitgegroeid tot een volwaardige tweede vestigingsplaats van de Universiteit Leiden.

De universiteit wil in het plan, dat binnenkort besproken wordt door de universiteitsraad, vasthouden aan de strategie die ‘de afgelopen jaren succesvol is geweest.’

Maar met aandacht voor de ICT-infrastructuur en diversiteit dus.

Dat laatste ook in de collegezalen trouwens: ‘Eerste-generatiestudenten en studenten met een migranten-

achtergrond’ worden waar nodig ondersteund. Hoe precies, dat blijkt nog niet uit het plan. Het document moet namelijk niet beschouwd worden als een ‘blauwdruk voor 2020’; het plaatst ‘stippen aan de horizon’.

Toch staan er wel wat concrete voornemens in, zoals de oprichting van het Humanities, Law & Social Sciences Workshopcentre. Deze tegenhanger van het Lorentz Centrum moet wetenschappers uit de geesteswetenschappen, rechtswetenschappen en sociale wetenschappen van over de hele wereld samenbrengen.

Een andere doelstelling is het behoud van dat marktaandeel van tien procent.

Dat betekent wel een stijgende instroom, omdat het aantal studenten in Nederland de komende jaren nog met zeven procent zal toenemen.

Ook mag Den Haag nog verder groeien. Sinds 2010 gebeurde dat al van 800 naar ruim 2500 studenten. De universiteit wil dat uitbreiden tot 4000 in 2020.

Verder zou een derde van de instroom van Engelstalige programma’s uit internationale studenten moeten bestaan, met een minimum van 25 procent per opleiding.

Na het verhogen van het studiesucces in de bachelorfase, is het daarbij nu tijd voor de masterfase. ‘Er staan een aantal pilots op het programma waarin aan de toelating tot de master hogere eisen worden gesteld dan alleen het beschikken over een toeleidend bachelordiploma.’

Studenten moeten bovendien ‘maximaal gestimuleerd worden’ om hun talent te activeren, bijvoorbeeld met excellentie-programma’s.

Maar ook: ‘Dit staat een actief verenigingsleven niet in de weg. De universiteit hecht zeer aan het rijke verenigingsleven dat de Leidse universiteit kenmerkt.’ MvW