Nieuws
Leidse horeca:
Leidse horecaondernemers dreigen niet meer mee te doen met de viering van het Leidens ontzet. Ze zijn boos over vergunningen en extra onkosten.
donderdag 25 september 2014

Veel van de activiteiten die tijdens Leidens ontzet plaatsvinden worden georganiseerd door de 3 October Vereeniging. Horecaondernemers nemen echter ook een groot deel van de festiviteiten voor hun rekening. Zo organiseert Estaminet Schommelen al jaren het pleinfeest op het Gerecht.

Maar dit jaar niet meer. Eigenaar Harold Fleurke is de regelgeving van de gemeente meer dan zat. Ook De Twee Spieghels is sinds enkele jaren opgehouden met het organiseren van activiteiten.

Volgens Wouter Vermeulen, eigenaar van De Hut van Ome Henne en Rockcafé Lazarus, speelt de kwestie al jaren. ‘Waarschijnlijk organiseer ik vanaf volgend jaar zelf ook niks extra meer.’

Zo’n twintig caféhouders delen hun onvrede. In een open brief aan de gemeente uitten zij hun boosheid over de verschillende, vaak dure, vergunningen die zij moeten aanvragen.

Ook de verdere organisatie van de festiviteiten komt op de schouders van de ondernemers, inclusief de toiletvoorzieningen en extra beveiliging, net als de schoonmaak de volgende dag.

Verder zijn de ondernemers het zat dat ze omzet mislopen omdat bezoekers hun eigen consumpties meenemen.

Feestgangers zullen tijdens Leidens ontzet in verschillende cafés verspreid door Leiden personeel zien met bedrukte T-shirts. ‘Free Oktober’ staat er in grote letters op. Want de horeca wil af van de gemeenteregels, zoals Leiden van de Spanjaarden werd bevrijd.

Burgemeester Henri Lenferink reageerde gistermiddag zelf ook met een open brief.

‘Waarom u nu juist dit jaar in de pen klimt is ons niet helemaal duidelijk’, schrijft hij. Door incidenten elders, is de tijd ‘waarbij we het niet zo nauw namen met de regels’ al een jaar of vijf voorbij. Inmiddels moet elke evenementenorganisator een veiligheidsplan maken.

Volgens Lenferink zijn er de laatste jaren echter ‘niet tot nauwelijks regels bijgekomen’.

Over de huidige eisen op het gebied van brandveiligheid, milieu, geluidsnormen, EHBO, sanitaire voorzieningen en het opruimen achteraf, schrijft hij: ‘Wij vinden het eerlijk gezegd heel normaal om dit aan de horecaondernemers te vragen. Dat hoort er toch gewoon bij?’

Op alcoholverkoop zonder vergunning belooft hij streng toe te zien, maar avondwinkels en supermarkten kan hij uit concurrentieoverwegingen moeilijk sluiten, zo schrijft de burgemeester. GK