Nieuws
Het gaat te goed met bestuurskunde
Het instituut bestuurskunde groeit de laatste jaren sterk maar krijgt nauwelijks meer geld om de toestroom van studenten op te vangen.
woensdag 10 september 2014

Bestuurskunde draait goed, zo goed zelfs dat het instituut eigenlijk te weinig geld krijgt om de groei op te kunnen vangen.

Vorig jaar trok de opleiding 283 eerstejaars. Dit jaar is de aanwas wel wat minder groot. Er schreven zich 230 eerstejaars in.

In totaal zitten er dit collegejaar 2500 studenten in Den Haag. Dat getal groeit de komende jaren door tot rond de 3000. ‘Dat is mooi, maar die groei is tegelijker tijd ons grootste probleem’, legde Richard Molenkamp, financieel controller van de faculteit, uit tijdens de Haagse faculteitsraadsvergadering van dinsdag waar de begroting voor 2015-2018 werd besproken.

‘De financiering van die groei blijft namelijk achter. Er zit een vertraging in de financiering.’ Geld uit de eerste geldstroom werkt volgens het T-2 principe. Dit collegejaar komt er dus een bedrag binnen dat is toegesneden op de situatie van het collegejaar 2012-2013.

En dat zorgt voor grote verschillen. ‘In 2012-2013 was het aantal studenten bij bestuurskunde fors minder. De populatie was toen 579 bachelors. Nu is dat 834. Je krijgt echter bekostiging voor die 579 studenten. Dus krijgt het instituut nu te weinig geld. Bestuurskunde krijgt slecht 70.000 euro meer uit de eerste geldstroom en dat is te weinig. Pas in 2016 wordt de financiering weer ruimer. Dat zijn de uitdagingen waar de campus mee heeft te maken. Er zijn financiële middelen beschikbaar om dit op te lossen. We gaan samen met de instituutsdirecteur een goed plan maken.’

Ook het university college staat financieel wat onder druk.

‘Het university college zou voor de helft ook door faculteiten uit Leiden gefinancierd worden. Dat is dit collegejaar nog veertig procent omdat ook de Leidse faculteiten te maken hebben met een hogere instroom. Ze kunnen niet altijd de docenten leveren die nodig zijn. Dat drukt dan weer op het wetenschappelijk personeel van het university college.’

Ook de Geesteswetenschappenopleiding international studies speelt een rol in het verhaal. Er zijn tegen de duizend bachelorstudenten die deze opleiding volgen. Het is geen opleiding van de faculteit Den Haag. Maar deze studenten maken gebruik maken van onze locaties. Dat trekt best een grote wissel op de organisatie van de faculteit.’

Door VINCENT BONGERS