Nieuws
Het einde van de loting
Vanaf 2017 wil onderwijsminister Jet Bussemaker het loten voor studies opgeheven hebben. Vorige week stuurde ze een brief naar de Tweede Kamer, om duidelijker te maken hoe ze de nieuwe situatie voor zich ziet.
woensdag 3 september 2014

Ongeveer een derde van de studenten in het Hoger Onderwijs meldt zich aan voor een studie met een studentenlimiet. Een gedeelte van hen rolt gewoon binnen omdat die limiet, de numerus fixus, niet gehaald wordt. Een ander gedeelte wordt geplaatst omdat de aankomende studenten hoge cijfers hebben, of bijvoorbeeld meededen aan het Leidse pre-university college. Een deel wordt door de studie geselecteerd, zoals de Leidse geneeskunde-opleiding bij een deel van haar studenten doet. De rest moet loten.

Bussemaker wil af van die loting, en toe naar ‘een betere inhoudelijke match tussen student en opleiding.’ In een brief aan de Tweede Kamer licht Bussemaker haar plannen toe.

Studenten mogen per jaar maximaal bij twee numerusfixusopleidingen naar binnen proberen te komen. Behalve bij studies waar er structureel plekken te kort zijn, zoals geneeskunde en tandheelkunde: daarbij mag je jaarlijks maar aan één selectieprocedure per studie meedoen.

Net zoals aspirant-studenten nu na drie uitlotingen toch echt een andere studie moeten kiezen, geldt dat straks ook voor wie drie keer is afgewezen. Instellingen mogen zelf weten of ze afgewezenen nog een tweede kans willen geven of niet. De deadline voor aanmelding komt op 15 januari te liggen, op 15 april moeten de kandidaten de uitslag hebben.

De selectieprocedure kijkt niet alleen naar cijfers, maar ook naar motivatie en persoonlijkheidskenmerken. Een gemiddeld eindcijfer van een acht of hoger zal dan ook niet meer automatische toegang betekenen.

Oftewel: die selectie gaat tijd en moeite kosten. Daarom mogen de opleidingen een eigen bijdrage vragen van de kandidaatstudenten. Bussemaker denkt aan een maximumbedrag van 50 tot 100 euro.

Door Bart Braun