Cultuur
Ziek losgaan op LEF
Vergeet Lowlands, hier is het Leids Eerstejaars Festival. We stellen de bands van vandaag even aan je voor.
Anne van Eck, Marjolein Zevenhoven en Larissa Schulte Nordholt
woensdag 13 augustus 2014

Sharon Doorson

Een extravagante dame, zo kunnen we haar wel noemen. In haar nieuwe clip, van het nummer ‘Louder’, wordt Sharon Doorson verleid door maar liefst vier mannen uit So You Think You Can Dance. Sharon Doorson, die ook bekend staat als Miss Cherry, verwierf in 2012 bekendheid door mee te doen aan The Voice Of Holland. Toch was ze ook daar vooral druk bezig in de muziekwereld met de girlband Raffish. Dat de band nooit supersuccesvol werd is eigenlijk vreemd. Zowel Doorson als Eva Simons hebben inmiddels grote solohits gescoord.

Het nummer ‘Fail In Love’, haar grote doorbraak, is een echt party-nummer en ook de nieuwe single ‘Louder’ is goed voor ziek losgaan op het LEF. Bij The Voice of Holland wilde de Nederlandse Beyoncé zich ‘opnieuw neerzetten als solozangeres’ en dat is gelukt. Haar debuutalbum Killer (Cloud 9 Dance) is uitgekomen op 7 juni. Behalve nummers als ‘Fail In Love’ en ‘High On Love’ staan daar ook nieuwe nummers op, zoals ‘Can’t Live Without You’, een samenwerking met Mischa Daniels. Laat die nieuwe hitjes maar komen!

Foto: Patrick Ebu Mordi

The Flexican & MC Sef

The Flexican, waar haal je zo’n naam vandaan? Nou, je bent Mexicaan en je bent heel flexibel in je werk. Niet alleen heeft deze artiest een originele naam mét betekenis, ook vormt hij een geweldig duo met zijn vriend MC Sef. Waarschijnlijk ken je ze wel van het nummer ‘Bumaye’. Gelukkig hebben deze twee elkaar gevonden, anders hadden ze nooit samen Flinke namen gevormd en hadden de hits ‘Wolken’ en ‘Bro’s Before Ho’s’ nooit door je speakers kunnen knallen. The Flexican verzorgt de pakkende beats en MC Sef komt met de beste raps. Gegarandeerd een succes dus!

The Flexican is ooit begonnen met een intiem optreden in Jimmy Woo. Je hebt daar vast wel eens van gehoord: de Amsterdamse club die bekendstaat om haar doorbitches waar je met gympen dus echt niet binnenkomt. Nu geeft hij vaak uitverkochte optredens en is hij op verschillende festivals te zien.

The Flexican krijgt energie van zelfgemaakte platen draaien voor een groot publiek. Ook vindt hij het geweldig als fans na een optreden naar hem toe komen om hem een compliment te geven. Je weet dus wat je te doen staat!

Gregor Salto

Gregor van Offeren, beter bekend als Gregor Salto, maakt een mix van tropical, latin en soulful grooves, maar hij heeft een veel bredere interesse dan alleen house. Van pop tot wereldmuziek, met alles maak je hem blij.

Op zijn achtste begon hij met pianolessen, maar toen hij het nummer ‘Can You Party’ van Royal House hoorde, begon zijn househart te kloppen. Rond zijn veertiende begon hij met het maken van elektronische muziek en op zijn achttiende was hij klaar om zijn debuut te maken.

Zijn echte doorbraak kwam in 2014 met het nummer ‘Can’t Stop Playing’. Voor zijn samenwerking met de Amerikaanse rapper Pitbull sleepte hij meerdere Grammy-nominaties in de wacht. Ook maakte hij remixes voor artiesten zoals Rihanna, India.Arie en Bob Sinclar.

Foto: Hans-Peter van Velthoven

Handsome Poets

Let’s start a fire, new kids coming into town.’ Een toepasselijkere kreet voor de El Cid-week valt niet te verzinnen. De lekkere 80’s artpop-band die de songtekst verzon werd tijdens de Olympische Spelen van 2012 gelanceerd door Mart Smeets met het nummer ‘Sky On Fire’. Een nummer waar de energie van af spat: goed voor de Olympische Spelen, beter voor deze introductieweek. 

Sindsdien staat de carrière van de Handsome Poets niet meer stil: het ene na het andere festival volgde. ‘De doorbraak tijdens de Olympische spelen voelde ook voor ons als een gouden medaille’, zegt zanger Tim van Esch. En de Poets hebben nog veel meer lekkere nummers. Echte aanraders zijn ‘Dance (the war is over)’ en ‘Call Back Tomorrow’.

Tijdens een festival bereiden de drie heren zich meestal voor door rondjes te lopen en, in het geval van Tim, door in te zingen. ‘Maar dat klinkt een beetje als een kinderboerderij.’ Dit vergeven we hem maar al te graag, de winnaars van 3FM’s Serious Talent Award zijn meer dan welkom op het Leids Eerstejaars Festival.

Barry Badpak

Barry Badpak, de koning van de bar. Of moeten we zeggen koningen? Deze rasechte Leidsche artiesten zijn niet weg te denken bij het LEF. Maar wie van de drie is dan Barry? ‘Hij is het plaatje, hij draait de plaatjes en ik zing de plaatjes’, legt een van de Barry’s uit. Sinds het trio doorbrak met de single Kamelenteen gaat het allemaal van een Leids dakje. Anderhalf miljoen keer is de single op YouTube bekeken en er komt ook een Engelse variant aan: Camel Toe (Where Do You Go?). Ondanks hun succes zijn de mannen toch blijven werken. ‘Het houdt ons van de straat en het houdt ons normaal.’ Als ze al normaal te noemen waren.

Maar Kamelenteen is niet hun enige hit. Het idee voor Broodje van Kootje kregen de mannen toen ze naar Spanje gingen en hunkerden naar hun eigen frikadelletje of broodje pindakaas. Driehonderd optredens verder is er zelfs de Disco Machen Zomertour, gebaseerd op de nieuwe zomerhit. Om de mannen te versieren is maar één zin vandaag belangrijk. Lieve Barry, willst du mit mir dansen?

En verder

Hoe overdonderd je misschien al bent, er is nog meer. Huminal tilt de elektronische muziek naar een hoger niveau, voor de hipsters onder jullie. Weekend Warriors vuren vuige en chaotische rock, hiphop en happy hardcore op je af met een flinke dosis humor. De meest verwarrende avond van je leven wordt gegarandeerd. Verwarrend, spetterend, wat het ook mag worden, geniet gewoon met volle teugen!

En als je steeds dezelfde gezichten om je heen beu bent, is er ook goed nieuws. Ouderejaars studenten zijn dit jaar ook welkom op het LEF. Wees extra aardig voor deze oude lullen en vergroot je kans op een kamer.

Programma

14.00-15.30 Huminal

15.30-17.00 Nexus LIVE

17.00-18.00 Handsome Poets

18.00-18.30 Sharon Doorson

18.30-19.00 Barry Badpak

19.00-20.00 Weekend Warriors

20.00-21.00 Gregor Salto

21.00-22.00 The Flexican & Mc Sef