Cultuur
Kom de zomer door
Mare houdt zomerstop, maar ook in juli en augustus valt er in Leiden van alles te beleven op cultureel gebied. Een greep uit het aanbod.
Petra Meijer en Masha Rademakers
woensdag 18 juni 2014

Optreden tussen lampjes en hangmatten

In de kortste nacht van het jaar zal de Hortus haar poorten openen om het Midzomernachtfeest te vieren. Er zullen verschillende koren en theatergroepen optreden, waaronder toneelgroep Al Dente en het Bètatoneel van studenten van de Faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen. Annelot van Esbroeck (23, Life Science Technology) vertelt: ‘Het Bètatoneel komt elk jaar voor het Midzomernachtfeest bij elkaar. Dit jaar gaat het toneelstuk over tijd. Iedereen is altijd maar druk, moet agenda’s naast elkaar leggen om afspraken te maken, zelfs al woon je in hetzelfde huis. Maar wat als iemands leven stil komt te staan, en de tijd op is? Dan moet je van elk moment genieten. Dan vallen de maskers af.’ Het toneelstuk gaat opgevoerd worden in de openlucht. ‘Tussen de lampjes en hangmatten optreden schept een geweldige sfeer,’ aldus Van Esbroeck. De botanische tuin zal ’s nachts ook omgetoverd worden in een openluchthotel, waar je tussen de plantjes kunt slapen. Maar voordat de ogen dichtgaan is er genoeg te beleven, van een wijnproeverij tot een rondleiding in de Sterrenwacht. ‘Cultuurliefhebbers zullen gaan genieten’, aldus Van Esbroeck.

Midzomernachtfeest in de Hortus Botanicus: zaterdag 21 juni. Kosten: € 7,50 - ook als je een museumjaarkaart hebt.

Stadsfotosafari

Op zaterdag 21 juni treden de danscursisten van het LAK op in Theater Ins Blau. Een paar weken later organiseert het LAK voor het eerst een aantal zomercursussen. Tijdens de cursus ‘Songwriting’ kunnen deelnemers onder begeleiding van de bekende Leidse jazzzangeres Vivienne Aerts hun eigen liedje schrijven en opnemen. Ook voor de andere cursussen zijn bekende Leidenaren ingeschakeld. Theatergezelschap PS theater geeft de cursus ‘Locatietheater’, waarbij een speciale locatie in de stad wordt ingezet als theatrale plek die moet leiden tot een spontane ontmoeting met publiek. De Leidse kunstenaar Barthel Brussee begeleidt een groep deelnemers tijdens de vierdaagse cursus beeldhouwen in hout. De cursus vindt plaats op een charmante locatie, namelijk op het erf van theehuis ‘de Tuin van de Smid’ in het Cronesteyn Park.

Fotograaf Harry Otto regelt een vierdaagse fotosafari in Leiden. Er wordt niet alleen ingezoomd op historische plaatsen en natuur in de stad, deelnemers bezoeken ook de tentoonstelling Leve de mens! van Jimmy Nelson in Rijksmuseum Volkenkunde, en er is een boot afgehuurd zodat ze Leiden vanaf het water kunnen fotograferen. Tot slot is er een gevarieerde danscursus waarbij de deelnemers op twee verschillende niveau’s elke dag een andere dansstijl voorgeschoteld krijgen: latin, musical, ballet en hiphop.

Voorstelling Dans Suite: 21 juni, 16:00 en 20:00 uur. Kosten: 5 euro

Zomercursussen LAK Theater7 t/m 10 juli (Theater, Fotografie, Beeldhouwen); 21 t/m 24 juli (Dans) en 28 t/m 31 juli (Zang). Kosten: tussen de 70 en 240 euro

Glibberrr ‘m erin!

Herinner je je de kneuzige valpartijen van Te Land, Ter Zee en In de Lucht

De Leidse act Barry Badpak is ook van de partij en zal muzikale steun verlenen aan de teams, die bestaan uit studenten, Leienaars, en zelfs een stelletje enthousiaste Belgen. Onder het genot van optredens en eettentjes, is er die dag rondom de Maresingel plek voor zo’n vijftienduizend toeschouwers. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar voor deelname, dus heb je zin in een natte broek, geef je dan op.

Glibberbal: zondag 13 juli, Huigpark. Toegang gratis.

Karikaturen en dreunende gitaren

20 juli wordt de Leidse Hout weer bezaaid met de lege bierbekers en brullende bassen van Werfpop. Ook dit jaar staan er een hoop vette acts op het podium. De hiphop-act Dope D.O.D., afkomstig uit het Groningen, is samen met Opposites één van de hoofdacts. Zij wisten in 2011 internationale faam te bemachtigen met de lancering van hun video What Happened, die zeven miljoen keer bekeken werd op YouTube. Na een samenwerking met Sean Price, en in het voorprogramma te hebben gestaan voor Limp Bizkit en Korn, spelen zij deze zomer op de grootste festivals van Europa.

Ook de ontspannen grooves van ChefSpecial zullen over het festival golven. Deze graaggeziene festivalband is niet meer weg te denken uit de festivalscene sinds zij de huisband van De Wereld Draait Door waren. Vind je het allemaal wat soft, dan kan je je hart ophalen aan de Braziliaanse thrashmetalband Soulfly, die de organen uit je lijf zal rammen met hun dreunende gitaren en diepe grunts. ‘Er zal dit jaar ook een nieuw podium zijn, waar opkomende bands uit de regio zullen worden gepresenteerd. We willen hen op deze manier een push geven. Ook zullen dit jaar voor het eerst kunstenaars over het festivalterrein lopen,’ aldus Gwen Peroti. De meest belovende act zijn volgens Peroti de Compact Disk Dummies. ‘Mensen zullen gaan springen op hun electropunk’. 

Werfpop: zondag 20 juli, Leidse Hout 13:00-23:00. Toegang gratis.