Nieuws
Promoveren loont alleen voor vrouwen
Hoeveel levert promoveren je financieel op? Het Centraal Planbureau rekende het na.
woensdag 21 mei 2014

De vraag of je zou moeten promoveren is een moeilijke, en hangt sterk af van je ambities, vakgebied en persoonlijkheid. De vraag of je dat, puur financieel gezien, zou moeten doen lijkt eenvoudiger te beantwoorden, want salarissen kun je meten. Tijdens het promotietraject is het inkomen relatief laag, maar als je daarna meer gaat verdienen, compenseert dat misschien. In het buitenland hebben ze dat al eens nagerekend: in Engeland levert promoveren netto een beetje meer op, en in Duitsland netto flink meer.

Het Centraal Planbureau heeft het ook uitgerekend voor Nederland; hun rapport verscheen afgelopen maandag. Heel kort samengevat: de eerste twintig jaar maakt het niks uit, maar over de loop van een hele carrière zou het zes tot negen procent moeten schelen, afhankelijk van hoe je precies rekent. Tenminste: aannemende dat er verder geen verschil in talenten of vaardigheden zit tussen masterstudenten die gaan promoveren en hun jaargenoten die het bedrijfsleven in gaan.

Zes procent over je levensinkomen, da’s best veel. Er zit echter een addertje onder het gras, en dat komt tevoorschijn als je de cijfers voor mannen en vrouwen opsplitst. Voor mannen is het nettoresultaat negatief, en voor vrouwen positief. Met name bij promovendi in de rechten maakt dat uit: de jongens scoren veertien procent lager, terwijl de promoverende meisjes juist veertien procent hoger scoorden dan hun geslachtsgenoten die geen proefschrift gingen schrijven. Dat verschil lijkt vooral te ontstaan doordat in Nederland veel vrouwen parttime werken. Vrouwen met een doctorstitel draaien meer uren dan vrouwen met een mastersbul. Voor vrouwen die toch al de ambitie en mogelijkheid hebben om fulltime te werken, biedt promoveren dus ook geen financieel voordeel. BB