Nieuws
De universiteit van de toekomst
Hoe zien universiteiten er in 2025 uit? Wat zijn dan de kernfuncties? Hoe regionaal, nationaal of internationaal moet de academie zijn? En wie gaat dat betalen?
donderdag 17 april 2014

Deze dilemma’s kwamen naar voren bij de ontwikkeling van vier mogelijke toekomstscenario’s voor universiteiten, die zijn opgesteld door de vereniging van universiteiten (VSNU) en het Rathenau Instituut. In het rapport ‘Vizier Vooruit’ gingen de onderzoekers uit van twee onzekere variabelen: de mate van concurrentie en de toename van publieke of juist private middelen. 

Gecombineerd leverde dit vier scenario’s op: nationale vertrouwdheid (weinig concurrentie, veel overheidsgeld), regionale kracht (weinig concurrentie, veel particulier geld), internationale selectie (veel concurrentie, veel particulier geld) en Europese variatie (veel concurrentie, veel overheidsgeld).

Het ene scenario gaat uit van een groot Europees wetenschapsbudget, een ander gaat ervan uit dat universiteiten om de beste studenten en wetenschappers concurreren, terwijl de studenten diep in de buidel moeten tasten voor de beste opleiding. Weer andere scenario’s verwachten dat het bedrijfsleven een steeds grotere rol zal gaan spelen.

De makers benadrukken dat ze vooral de universiteiten wil aansporen om een langetermijnvisie te ontwikkelen. PM