Nieuws
Drie nieuwe leerstoelen
Er komt een leerstoel Vreemdetaalpedagogiek bij de faculteit geesteswetenschappen. ‘Een aantal jaar geleden stonden de faculteiten in Leiden een beetje met de rug naar de lerarenopleiding’, verklaart decaan Wim van den Doel.
donderdag 27 maart 2014

De educatieve minor bracht daar al enige verandering in, de nieuwe leerstoel is voor geesteswetenschappen een volgende stap. 

Van den Doel: ‘Vanuit de universiteiten werd de laatste jaren relatief weinig aandacht besteed aan de geesteswetenschappelijke vakken, zoals die op middelbare scholen worden aangeboden.

Het Disciplineoverleg Letteren-Geschiedenis en het Regieorgaan Geesteswetenschappen besloten daarom landelijk te investeren in de ontwikkeling van vakdidactiek. Iedere onderwijsinstelling heeft daarbij een eigen insteek: de Universiteit van Amsterdam spitst zich bijvoorbeeld toe op geschiedenis, en de Universiteit Leiden op Vreemdetaalpedagogiek.’ Ook in het kader van deze investering komen er in heel Nederland ongeveer vijftien promotieplaatsen bij, onder meer voor leraren en lerarenopleiders. Vreemdetaalpedagogiek wordt een gedeelde leerstoel met het Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing (ICLON). Van den Doel: ‘Een benoeming bij de start van het nieuwe collegejaar is niet heel realistisch, maar we hopen op 1 januari.’

Naast Vreemdetaalpedagogiek komen er ook nog twee nieuwe bijzondere leerstoelen aan voor geesteswetenschappen. De geschiedenis van Indonesië, die al op korte termijn bezet zal worden, moet de hechte samenwerking tussen de Universiteit Leiden en het Koninklijke Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) bevorderen.

Het KITLV, gevestigd in Leiden, is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen (KNAW). De KNAW wilde het instituut inkrimpen en naar Amsterdam verhuizen, maar na Leidse protesten gebeurde dat laatste uiteindelijk niet.

De andere bijzondere leerstoel is Kunstnijverheid en decoratieve kunst tot 1800. Dit wordt een samenwerking met het Rijksmuseum. MVW