Achtergrond
Alsof er een slak over je tong kruipt
Als je bent wat je eet, zijn veel studenten pizza. Mare ging op zoek naar de beste diepvriespizza van Leiden. ‘Stijfbevroren of zwart verbrand, sommige zijn even smerig.’
Auke-Florian Hiemstra
donderdag 27 maart 2014
© Taco van der Eb

De fusie van het studentenhuis Middelstegracht 20B loopt vol, maar niet met bewoners. Een kritisch panel, half man, half vrouw, een mix van alfa en bèta, van eerstejaars tot afstuderend, neemt de proef op de som. Middenin de kamer, om de ronde houten tafel, worden volop pizza-anekdotes gedeeld.

‘Pizza: de ideale combinatie van lekker eten en gemak’, vertelt panellid Jaap Bierman (masterstudent media technology). ‘Snel en makkelijk, zeker tijdens stressvolle tentamenweken’, vult mede-tester Roeli de Klein (tweedejaars psychologie) aan. ‘En dat terwijl het heerlijk is, het maakt de tentamenweek bijna fijn!’

Wie heeft er nog tijd voor een pizza van eigen deeg? Voor een snelle hap haast menig student zich naar de supermarkt om de hoek en accepteert zowat alles waar ‘pizza’ op staat. Maar wat krijg je dan eigenlijk?

Op tafel verschijnen dertien bevroren pizza’s: zonder doos en met grote nummers erop. Wij kochten dertien verschillende varianten mozzarella. Meteen vallen al dingen op: een dertiental pizza’s vormt een imposante stapel voedsel. Ook blijkt er een universeel mozzarella-ontwerp te zijn, waar maar een paar pizza’s vanaf durven wijken: de kaas is steeds in precies hetzelfde patroon verdeeld.

Terwijl de eerste twee pizza’s in de oven verdwijnen, worden alvast de criteria besproken: per pizza zijn er tien categorieën die moeten worden ingevuld. Van de geur tot de kwaliteit van de kaas en van de gekruidheid tot de knapperigheid van de korst.

Tom Nijssen (eerstejaars life science and technology) en Stefan Groenedaal (eerstejaars verpleegkunde) bedienen de oven: ‘De eerste is klaar’. Even snijden. Iedereen pakt een puntje en neemt een hap. De test is begonnen.

Wanneer de nasmaak van de laatste pizza beoordeeld is, begint het raden. Al snel blijkt dat merknamen als ‘de Beste’ (Digros) en ‘Perfekt’ (Hoogvliet) misleidend zijn. Want zo flapt Jaap eruit: ‘Bij sommige maakt het niet uit hoe je ze klaarmaakt, die zijn stijfbevroren of zwart verbrand even smerig.’

Opvallend genoeg weet het panel feilloos alle huismerken aan te wijzen. C1000 wint in deze categorie met een 6.5 en verslaat nét de Spar die een 6,4 haalt en opmerkelijk genoeg gelijk speelt met publieksfavoriet: ‘Ristorante’. Een tegenvaller voor een pizza die een begrip is en in bijna alle Leidse ketens te koop. ‘Nooit meer Ristorante!’ roept Roeli ontdaan. Jumbo’s huismerk volgt met een 6,2 evenals Hoogvliets ‘Perfekt’ die qua score dichter in de buurt zit van een studententien, dan de échte top. Met een 5,8 is ook ‘de Beste’ niet de beste, maar altijd nog beter dan het huismerk van de Albert Heijn, die met een krappe voldoende, een 5,6, uit de test komt. Alle huismerken kosten tussen de € 1,69 en € 1,99, met één uitschieter, bij de Spar betaal je € 2,79. Best wat geld voor een hoop middenmoot.

Met een budget van rond de drie euro kun je namelijk ook een écht goede pizza krijgen: A-merk.

‘Een goede pizza is voor mij gewoon genieten’, aldus Tom. ‘Het is een momentje voor mezelf. Zeg maar het cappuccinogevoel.’ Daarvoor moet je niet bij de huismerken zijn, toch?

‘Wagner Sensazione’ (€ 2,79) komt met een 8.4 als beste uit de test en is verkrijgbaar in diverse supermarkten. Deze pizza wint in de categorie ‘beste eerste hap’, ‘knapperigste korst’, ‘beste bodemstevigheid’, ‘lekkerste geur’, en heeft ook de beste ‘nasmaak’.

Iets daaronder zit ‘AH Excellent’ (€ 2,99) met een 8. Een heuse IKEA-pizza, die met de ‘échte pesto’ als losse topping even in elkaar gezet moet worden, en zich door het gebruik van cherrytomaatjes weet te onderscheiden. Hij wint in de categorieën ‘beste presentatie’, ‘beste kwaliteit kaas’ en ‘dichtheid topping’. De derde plek, óók met een 8, pakt ‘AH Vers’ (€ 3,29), die door z’n rozemarijn de prijs voor ‘gekruidheid’ binnensleept. ‘Wauw, wat doet dat veel met de smaak’, aldus het panel.

Maar richting het eind van de maand winkelt de student meer en meer prijsgericht. Een pizza van drie euro? Dat moet goedkoper kunnen. En dat kan, maar wat doet dat met de smaak?

‘Hadden jullie het plastic er wel vanaf gehaald?’ Iedereen lacht, maar dat lachen vergaat ze snel: volgende hap. ‘Alsof er een slak over je tong kruipt’ oppert Jessica Angevare (eerstejaars psychologie) bedenkelijk. Het panel laat instemmende geluiden horen. De ‘Mama Manchini’ Mozzarella van de Aldi is zelfs voor het scherpe bedrag van €1,35 zijn geld niet waard. Score: een 3.

Gek genoeg scoorde de pizza Alfredo (Lidl, 2 voor €2,69, per stuk dus óók €1,35) in ditzelfde prijssegment aanzienlijk beter. Deze pizza kwam met een 7,6 uit de test. Voor studenten dé pizza met een scherpe prijs zonder op de smaak te bezuinigen. Dat smaakt naar meer: gelukkig zijn ze per twee verpakt.

Nummer 1: Wagner Sensazione (€ 2,79)

presentatie 7,5

de ‘eerste hap’ 8,3

knapperige korst 7,9

stevige bodem 7,4

kwaliteit kaas 7,4

gekruidheid 7

geur 8,4

dichtheid topping 6,7

nasmaak 7,1

Eindbeoordeling: 8,4

2: ‘Pomodorini E Mozzarella’ Albert Heijn Excellent (€ 2,99)

presentatie 7,6

de ‘eerste hap’ 7,1

knapperige korst 6,6

stevige bodem 6,4

kwaliteit kaas 7,6

gekruidheid 7,4

geur 6,7

dichtheid topping 7,7

nasmaak 7

Eindbeoordeling: 8

Albert Heijn Vers (€ 3,29)

presentatie 6,3

de ‘eerste hap’ 7,4

knapperige korst 6,9

stevige bodem 6,1

kaas kwaliteit 7,4

gekruidheid 9

geur 7,1

dichtheid topping 6,4

nasmaak 6,3

Eindbeoordeling: 8

4: Lidl Alfredo (2 voor € 2.69, per stuk € 1.35)

presentatie 7

de ‘eerste hap’ 7,1

knapperige korst 7

stevige bodem 6,1

kwaliteit kaas 7

gekruidheid 7,1

geur 6,9

dichtheid topping 6,7

nasmaak 6,3

Eindbeoordeling: 7,6

5: Dr. Oetker, Pizza Tradizionale (€ 2,99)

presentatie 5,9

de ‘eerste hap’ 7,7

knapperige korst 7,7

stevige bodem 6,4

kwaliteit kaas 7,3

gekruidheid 7,1

geur 7,6

dichtheid topping 4,4

na-smaak 6,3

Eindbeoordeling: 7,6