Nieuws
Cijfers geesteswetenschappen blijven tien jaar geldig
donderdag 20 maart 2014

Tentamencijfers bij de faculteit geesteswetenschappen blijven tien jaar geldig. Het faculteitsbestuur had voorgesteld om de geldigheidsduur te verlagen.

Voor het deel van de bachelor ná de propedeuse zou het bijvoorbeeld vastgesteld worden op vier jaar voor voltijdstudenten. Wel zou de geldigheidsduur onder bepaalde voorwaarden op verzoek van de student met telkens één jaar verlengd worden.

In de universiteitsraad van januari werd tijdens de bespreking van het model onderwijs- en examenregelingen (OERen) van 2014-2015 duidelijk dat aan deze universiteit een minimale geldigheid van vier jaar geldt per gehaald cijfer. De faculteit rechten wenste toen nog een strengere regeling, waarbij de cijfers vervallen van studenten die langer dan vier jaar over hun bachelor doen. Daarbij zouden dus ook recenter behaalde cijfers sneuvelen.

Een aantal faculteitsraadsleden van geesteswetenschappen was juist minder enthousiast over het verlagen van de geldigheidstermijn. ‘De expertise van een taalvak vernieuwt binnen vier jaar niet zoveel als bijvoorbeeld bij rechten of geneeskunde het geval is’, denkt Sander van Diepen van BeP. ‘Maar juist taalkennis moet je wel goed bijhouden’, reageert vice-decaan Murre-van den Berg.

Sommige raadsleden zijn eerder voor een harde lijn van tien jaar, dan voor een standaard van vier jaar, waarbij telkens een jaar compensatie aangevraagd kan worden. In die laatste situatie kan een student namelijk alsnog tien jaar bezig zijn. ‘En gaat het hier sowieso niet om studenten die wel redenen hebben om te mogen verlengen?’ vraagt Vicky van Loe van BeP zich af. Het aanbieden van verlengingsmogelijkheden behoort echter tot de universitaire lijn, dus daar kan niet van afgeweken worden. Een meerderheid wil uiteindelijk een geldigheid van tien jaar handhaven.

MVW