Columns & opinie
Mijnheer de professor: Leiden Global
donderdag 6 februari 2014

Een van de voordelen van mijn hernieuwde werkverband bij de Universiteit Leiden is dat ik weer met een ijzeren regelmaat die heerlijke nieuwsbrieven vol interessante feitjes mag ontvangen. Ik meen dat er ook zoiets bestond op mijn oude gymnasium: ‘tussen de schoolbanken werd gefluisterd’ heette dat, Sussurum Cathedrae, gestencild door een groepje ijverige scholieren.

Onderzoeksgroep, profileringsgebied, afdeling, instituut, faculteit, universiteit – elk bureaucratisch niveau heeft een eigen, overbevrouwde afdeling ‘marketing’ die zo’n nieuwsbrief vol positiviteit in elkaar fröbelt. Onlangs was ik op zo’n afdeling. Ik ontving daar allerlei handige tips, leerde enkele nieuwe woorden, maar bovenal hoorde ik van een nieuw wapenfeit van deze bezige bijtjes: de ‘Global Lounge’ op de Rechtenfaculteit.

In dat bolwerk van nationalisme kunnen nu eindelijk ook de internationale studenten en collega’s zich een beetje senang voelen. Heimisch. Shanghai en Teheran gingen ons reeds voor, dan kan Leiden natuurlijk niet

achterblijven. De ‘Lounge’ biedt drie televisieschermen met internationaal nieuws en een tafelvoetbaltafel.

Leuk en aardig, dacht ik, terwijl ik gedwee naar de presentatie luisterde, maar elders in Leiden was de sky pas echt the limit. Al dat vrijblijvende gebruik van het woord ‘global’, neen, neem dan ‘Leiden Global’. Naar ik aannam was dat een nieuw facultair wellnesscentrum ter verzorging van de innerlijke academicus. Dát zijn nou initiatieven naar mijn biologisch-dynamische hartje. De website is indrukwekkend. Kreten als ‘who is a global citizen?’, ‘where is here?’, ‘because our world is round’. Dit is vervreemdend. Dit is internationaal. Dit is ambitie.

En geen televisieschermen met internationaal nieuws: nee, hier worden zelfhulpcursussen aangeboden. Dat kan niet anders met zo’n naam. De coördinatrix, Amrit Dev Kaur Khalsa (v), is gecertificeerd Kundalini Yoga-docent en geeft awareness-cursussen. Ooit schreef zij onder het pseudoniem ‘Annelieke Dirks’ een proefschrift over jeugddelinquenten en verwierf zij internationale faam met haar baanbrekende publicatie ‘Between Threat and Reality: The National Association for the Advancement of Colored People and the Emergence of Armed Self-Defense in Clarksdale and Natchez, Mississippi, 1960-1965’. Alom geprezen door wereldwijde experts op het gebied van de geschiedenis van Clarksdale tussen 1960-1965. En dan de leider van ‘Leiden Global’: Maghiel van Crevel, een Chinese karaokekampioen die promoveerde op de parallellen tussen de geschriften van de Chinese dichter DuoDuo en de Nederlandse woordkunstenaar Dio. Kortom, dit zijn geen kleine jongens (m/v).

Met deze mensen zou ik kunnen ‘sparren’ (nieuw woordje). Hier zou ik mijn kennis over biologisch-dynamisch tuinieren kunnen delen met gelijkgestemden. Het leek me fantastisch om mijn steentje bij te dragen aan het cursusaanbod van ‘Leiden Global’. Mij kan het immers niet zweverig genoeg.

Maar wat denkt u? Keihard afgewezen.

D.M. Sanders is gastdocent aan de Universiteit Leiden. Gaarne contact via d.m.sanders@mail.com.