Nieuws
'Jaag student niet armoede in'
De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zal geen beslag meer leggen op de studiefinanciering van studenten zonder andere inkomsten. DUO besloot het beleid te veranderen, toen twee studenten zich bij de Nationale Ombudsman beklaagden. Volgens hen zou DUO de wet overtreden.
donderdag 6 februari 2014

De Nationale Ombudsman stelde de studenten in het gelijk. Wettelijk gezien mag er op studiefinanciering geen beslag gelegd worden. Maar als studenten met een schuld bij DUO er niet in slagen om tot een betalingsregeling te komen, dan kan er een deurwaarder ingeschakeld worden. Als ook deze geen betalingsregeling weet te treffen met de student, wordt er via het zogeheten ‘bankbeslag’ toch beslag gelegd op de studiefinanciering. 

De beleidsverandering moet studenten hier in de toekomst tegen beschermen, omdat de studenten over een minimum inkomen dienen te beschikken om bijvoorbeeld eten van te kopen en de huur te betalen. ‘Omdat bankbeslag geen rekening houdt met een beslagvrije voet, jaag je daar studenten mee de armoede in’, zegt een woordvoerder van de Nationale Ombudsman. ‘Daarom moet DUO hier onmiddellijk mee stoppen.’ Dit betekent overigens niet dat de schuld wordt kwijtgescholden. DUO zal de inkomstenssituatie regelmatig toetsen, en als de student weer andere inkomstenbronnen krijgt, wordt de schuld weer ingevorderd. PM