Nieuws
Weer verplicht aanwezig bij werkgroepen
De faculteit Rechten gaat eerstejaars die in het tweede semester een werkcollege volgen weer registeren. Daar was men het afgelopen collegejaar mee gestopt, waarop er meteen een stuk minder studenten naar de werkgroepen kwamen.
woensdag 18 december 2013

Dit bleek maandag tijdens de faculteitsraad. Werkcolleges zijn in het eerste jaar verplicht bij rechten. Bij afwezigheid volgt registratie bij onderwijs en informatie centrum (OIC) van de faculteit.

Studenten die bij een vak van vijf punten twee keer afwezig zijn, mogen het tentamen én het hertentamen niet doen. Bij tienpuntsvakken volgt deze sanctie bij drie absenties, aldus de Instructie verplichte aanwezigheid werkgroepen van de opleiding rechten. Overigens dient er voor elke afwezigheid een geldige reden te zijn. Die moet gemaild worden naar de faculteit.

Ook in het tweede semester is er verplichte aanwezigheid. ‘Maar deze werd in het tweede semester van het vorige collegejaar niet meer geregistreerd’, zei Pauline Schuyt van het rechtenbestuur maandag tijdens de raadsvergadering.

‘Veel studenten dachten toen: als het toch niet geregistreerd wordt, dan gaan we maar niet. We hebben geëvalueerd en dit jaar handhaven we de registratie in het tweede semester weer.’

Ramesh Kaushik van studentenpartij Lijst Vooruitstrevende Studenten wilde weten waarom de registratie vorig jaar was geschrapt. Schuyt: ‘We wilden kijken of we studenten in een semester konden opvoeden. Dat blijkt niet zo te zijn. Verder was er enorme inzet nodig van het OIC vanwege de herziening van het curriculum van de bachelor. Toen hebben we ervoor gekozen om de registratie niet te doen. Nu komt er extra personeel voor deze taak.’

De raad wilde weten of er mogelijk ook in het tweede jaar een verplichte aanwezigheid met registratie komt bij werkcolleges.

Daar wordt wel over nagedacht, aldus Schuyt. ‘Maar de kans dat dit gebeurt, is heel klein. Het is heel arbeidsintensief. In het tweede jaar zou een student zo volwassen moeten zijn dat het niet nodig is.’