Columns & opinie
Geen Commentaar: Mazzelzesje
woensdag 18 december 2013
© Silas.nl

Eigenlijk is het helemaal niet raar dat je eerstejaars studenten schools benadert. Ze zijn achttien, en voor de zomervakantie mochten ze niet eens naar de wc zonder hun vinger op te steken. En dan ineens, na die zomervakantie, werden ze geacht om groot en verantwoordelijk te zijn.

In theorie is het een mooi idee: als je het tentamen kunt halen zonder naar colleges of werkgroepen te gaan, is het voor iedereen het beste als je daar ook wegblijft. In de praktijk zit de nakijkploeg met hele stapels brak ingevulde tentamens van falers die hopen op een mazzelzesje. Ondertussen kijkt de politiek over hun schouder mee met de vraag of er wel efficiënt met gemeenschapsgeld wordt omgesprongen.

Kortom, de faculteit Rechten scherpte de afgelopen jaren de schoolsheid flink aan, en met succes. Het percentage studenten dat op tijd klaar is, steeg met twintig procent. Het lijkt er echter keer op keer op dat dat van veel studenten helemaal niet hoeft.

Invoering van een bindend studieadvies? Zodra de hakken over de sloot waren, hielden ze pauze.

De faculteit houdt niet meer bij of je wel naar je verplichte werkcollege komt? Prompt bleven ze weg.

Dus gaan de presentielijsten weer rond, en heeft iemand bij Rechten de niet te benijden taak om jaarlijks van vele tienduizenden handtekeningen te controleren of ze wel echt gezet zijn.

‘We zouden de studenten het liefst met een chip uitrusten’, verzuchtte één van de juristen in de wandelgangen.

Zoveel betrokkenheid bij studiesucces klinkt mooi, maar hoe ver kun je gaan voordat de regeldrift is doorgeslagen? Er is blijkbaar een groep die gewoon op de bek wíl gaan. Ooit, ergens in hun leven, moeten die mensen leren om zichzelf ergens doorheen te sleuren, hoe groot de verleidingen van studentenleven, nederwiet en 9Gag ook zijn. De vroege studententijd is de goedkoopste en veiligste periode om dat in te doen. Als iemand zich tijdens het schrijven van de masterscriptie alsnog verliest in lanterfanten en losbandigheid, is dat zonde van alle geld en moeite die je eerder deed. Dan maar wekelijkse scriptiecontroles invoeren? Het bedrijfsleven zit in elk geval niet te wachten op werknemers waarvan het bij elke stap het handje moet vasthouden.

Dat je de prille eerstejaars in het juiste universiteitsritme duwt, is prijzenswaardig. Als ze echter na een half jaar nog niet doorhebben dat het vooral hún probleem is als ze sjaken, dan wordt het hoog tijd om wat vangrails weg te halen en ze dat te laten leren. Hoger onderwijs, heet dat.