Nieuws
Tweede studie niet duurder
Alleen studenten die later een tweede studie willen doen, betalen hoger collegegeld. Let op: bij dit bericht is een rectificatie verschenen. Die staat onderaan.
donderdag 5 december 2013

Studenten die twee studies volgen, betalen voor beide opleidingen het wettelijk vastgestelde collegegeld. Dat heeft de ministerraad besloten. Het wettelijk collegegeld is voor studiejaar 2013-2014 gesteld op 1835 euro. Studenten betalen dus maximaal 3670 euro. Mochten zij een studie afronden en na uitschrijving nog een tweede master of bachelor willen volgen dan betalen zij wel fors meer. ‘Studenten die twee opleidingen doen en er een afronden, hoeven niet voor hun tweede studie het instellingscollegegeld te betalen’, zegt Olga Wessels, bestuurslid van studentenvakbond LSVb. ‘Ook als je een studie afrondt en direct een volgende begint, hoef je niet extra te betalen. Eigenlijk kost het een student alleen meer geld als deze bijvoorbeeld na een jaar een tweede bachelor of master gaat volgen.’

Onder kabinet Balkenende IV besloot toenmalig van Onderwijs Plasterk, dat de overheid maximaal een bachelor en een master bekostigt. Mochten studenten meer opleidingen willen volgen dan ging dat hen veel geld kosten Universiteiten mochten namelijk zelf de prijs gaan vaststellen voor die tweede studie: het instellingscollegegeld. De onderwijsinstellingen krijgen immers geen vergoeding van het ministerie en vragen de kostprijs voor opleidingen. Dat instellingsgeld verschilt per universiteit en per studie. De bedragen zijn fors; 15.000 euro voor een tweede studie is geen uitzondering. Het hoger collegegeld voor de tweede studie geldt sinds 2010. Wel werd er een overgangsregeling bedacht om er voor te zorgen dat studenten die al twee studies volgden niet ineens op hoge kosten werden gejaagd. Die is nu omgezet in een structurele maatregel. VB

Rectificatie (12-12)

In het artikel hierboven staat dat een student die een studie afrondt en direct een volgende studie begint het wettelijk collegegeld betaalt.

Dit klopt niet. De regeling die minister van Onderwijs Bussemaker voorstelt en die per 1 september 2014 in zou moeten gaan, is als volgt: een student die twee studies tegelijkertijd volgt, betaalt één keer het wettelijk collegegeld. Als een student twee studies volgt, en er voor één het diploma haalt, mag deze zijn tweede studie ook afronden tegen wettelijk collegegeld. Als een student na een eerste studie met diploma start met een tweede studie dan geldt het instellingscollegegeld. Het instellingscollegegeld is meestal fors hoger.