Nieuws
Zwakke studie sneller oplappen
De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) overschrijdt de termijn van hersteltrajecten van negatief beoordeelde opleidingen.
woensdag 27 november 2013

Dat stelt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) in een inventarisatie.

De NVAO beoordeelt de kwaliteit van de opleidingen van het hoger onderwijs. Sinds 2011 kan een opleiding een ‘hersteltraject’ aangeboden krijgen om orde op zaken te stellen. Volgens de reglementen van de NVAO mag dit maximaal een jaar zijn als het gaat om een te laag ‘gerealiseerd eindniveau’.

De waakhond schendt volgens de LSVb haar eigen regels. Eduard Schmidt, vice-voorzitter van de vakbond, vindt dat het hersteltraject niet te lang mag duren. ‘Een opleiding moet wel herstelbaar zijn. Anders kunnen er twijfels over het diploma bestaan.’

De woordvoerder van de NVAO: ‘De NVAO volgt de in de wet vastgestelde regels. Sommige resultaten hebben wij ook kunnen weerleggen.’

De LSVb heeft de afgelopen twee jaar naar 44 hersteltrajecten gekeken, waarvan 15 universitaire opleidingen. Schmidt wil dat de NVAO sneller ingrijpt.

‘De termijn van een jaar moet ingaan vanaf moment dat zij het herstelplan goedkeuren. Niet wanneer de accreditatie afloopt.’ De NVAO kan zich hier in vinden. ‘Studenten mogen wat het eindniveau betreft niet te lang in spanning zitten wanneer opleidingen de gelegenheid krijgen om verbeteringen door te voeren. Maar dat vraagt dan een wetswijziging’, licht de woordvoerder toe.

In het onderzoek van de studentenvakbond waren 38 opleidingen afgekeurd omdat het eindniveau onvoldoende bleek. Hiervan duurde het hersteltraject van acht opleidingen langer dan een jaar.

Dit jaar is de bachelor criminologie in Leiden als zwak beoordeeld door de NVAO. De master kreeg wel een positieve beoordeling. De opleiding heeft nu tot eind december 2014 de tijd om met een herstelplan te komen. SE