Columns & opinie
Geen Commentaar: versier een buitenlander
woensdag 27 november 2013
© Silas.nl

'Oh, you are from Croatia/Hungary/Belgium/Italy/France/Switzerland’, giechelden mijn vriendinnen en ik geregeld op zwoele vakantieavonden buiten de landsgrenzen. ‘I’ve never kissed someone from Croatia/Hungary/Belgium/Italy/France/Switzerland.’

Ik weet niet of dat een goede openingszin was, of dat de heren gewoon gewillig waren. Het land in kwestie konden we daarna altijd afvinken. Het kan dus sowieso geen kwaad om ‘m te onthouden. Als het aan Jet Bussemaker ligt, moeten we namelijk onze charmes in de strijd gooien om internationale studenten na hun studie op de Nederlandse arbeidsmarkt te houden.

Make it in the Netherlands! Zo heet het complete actieplan dat de minister van Onderwijs deze week presenteerde. Zeventig procent van de uitwisselingsstudenten zou na het voltooien van een studie gerust in Nederland willen blijven, maar bij slechts 27 procent komt het er daadwerkelijk van. En hoewel uitwisselingsstudenten jaarlijks 100 miljoen euro per jaar kosten, leveren ze nog veel méér op als ze blijven. Voor de 43 procent die momenteel afdruipt, gooit Bussemaker er om te beginnen voorlichtingswebsites over studiebeurzen en carrièremogelijkheden tegenaan.

Maar, zei de minister bij de presentatie: ‘Het beste is het als ze verliefd worden. Dan blijven ze wel.’

Kijk, Leidse studenten, daar kunnen we wat mee. Zoals J.F. Kennedy minstens vijftig jaar geleden al zei: ‘Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.’

Op naar de internationale studentenwoensdagavonden in Einstein, dus! Want hoewel Augustinus vorige week het goede voorbeeld gaf, door een biercantus te organiseren met The International Student Network of Leiden (ISN), vormen de wel- en niet-Nederlandse studenten twee nogal gescheiden werelden. Het begint al met een aparte introductieweek waarna een studententijd in aparte studentenhuizen en grotendeels bij aparte verenigingen volgt, voor de nooit echt samengekomen wegen zich weer scheiden. Best jammer.

Ook Bussemaker wil dat bezweren. Met taalcursussen Nederlands en buddystudenten wil ze de internationale studenten wortelen in de cultuur. Breaking the bubble, noemt ze dat.

Dit is het stappenplan: deze vrijdagavond organiseert ISN een cocktailparty. In het kader van Movember, dus laat je scheerapparaat nog even liggen – of plak een nepsnor op, en frunnik de bovenste knoopjes van je blouse nog snel even open. Vuur de beste, niet al te moeilijke openingszinnen (want in het Nederlands) op je toekomstige exotische geliefde af en dan…

Ja, en dan? Geen idee.

De Kroatische t/m Zwitserse schonen op vakantie hebben na een kusje uiteindelijk hoogst zelden het binnenzeil van onze koepeltentjes gezien, laat staan dat ik kaas gegeten heb van hoe je zo iemand aan je bindt voor de écht lange termijn. Een geruststelling dat zoiets voor minister Bussemaker ook een uitdaging is.

Zelfs zie ik hooguit zonnige visioenen voor me waarin onze studiegeliefden ons (eveneens hoogopgeleid) uiteindelijk romantisch meevoeren op een vlucht naar hun land van herkomst. Die kans is namelijk net zo groot. We can make it anywhere, immers, na zo’n mooie opleiding in Nederland. Dat zou van het actieplan pas een mooie zeepbel maken.