Studentenleven
Brief: Jongetjes die piemels tekenen
woensdag 27 november 2013

Oegstgeest, een recentelijk ontdekt oord, een mooi dorpje aan de rand van Leiden waar slechts weinig studenten zich vestigen, heeft recentelijk kennisgemaakt met een intreden van studentenhuizen. The Mansion, een NSL-huis aan de Terweeweg tegenover het viersterrenrestaurant en tevens hotel ‘De Beukenhof’, bestaat sinds mei 2012.

De Terweeweg, een straat vol pracht en praal met de vele luxe auto’s die met hun luxueuze uitstraling slechts het neusje van de zalm zijn van een ongekende sfeer die rond deze straat hangt. Terweeweg, een straat waar, in een tijd van individualisering, buren ouderwets bij elkaar aanbellen als zij iets nodig hebben. Dat is een sfeer waar iedereen wel deel van wil zijn. En dan is het natuurlijk extra zuur als je net buiten de boot valt zoals onze SSR-vrienden die zich De Preneurs noemen, slechts in een bovenwoning wonen en in Mare 8 (‘Elk kratje heeft zijn eigen verhaal’) over ons zeiden: ‘We hebben recentelijk concurrenten van NSL ontdekt. Ze gaven een feestje met twee dj’s en een rookmachine, maar halverwege de avond was het bier al op. Toen we binnenkwamen met drank kwamen ze als aasgieren op ons af.’

De Terweeweg, een straat die gekend is om zijn buurtborrels, buurtfeesten en, jawel, de huisfeesten. Op 27 september 2013 vond voor de tweede keer het, inmiddels, jaarlijkse huisfeest plaats van The Mansion. Rond half twee kwam er een stel jongens bij ons aan de deur. Ze stelden zich voor als ‘onze buren’ en wilden graag naar binnen.

Wij keken verbaasd op. Wij kennen onze buren heel goed, maar hun gezichten kwamen ons niet bekend voor. Zijn zij uitgenodigd op de buurtborrels –en feesten? Waren zij aanwezig op de buren-BBQ?

Nee, dat waren zij niet.

Toen viel het kwartje: zij waren die studenten die tijdens hun huisfeest acht euro entree vroegen voor onbeperkt drank. Zij zijn die jongetjes die op de daken van de Albert Heijn piemels tekenden en de dag erna uit bed werden getrokken door de politie en met een emmer sop en een spons op hun knieën de daken moesten schrobben. Zij zijn die zogenaamde buren die een zo hoog mogelijke muur bouwen van Euroshopper-kratjes in een wijk waar de mensen het merk Euroshopper niet eens kennen en vervolgens er niet aan denken dat een dergelijke muur kan omwaaien.

Het feit dat wij onze ‘zogenaamde buren’ toegang verleende tot ons huisfeest (gratis) was een handeling uit medelijden: ‘Ach, laat die jongens ook eens een Jupiler proeven.’

We snappen dat onze ‘concurrenten’ tegen de schenen gaan schoppen van zij die het beter hebben dan zij, zo werkt dat nou eenmaal. Volgend jaar zal The Mansion weer een legendarisch huisfeest geven. En ook na dit akkefietje zijn onze mede-Oegst-geestenaren meer dan welkom.

De bewoners van The Mansion