Nieuws
Miljoenen aan boetes dankzij ov-chipkaart
Studenten betalen miljoenen euro’s aan ov-boetes, omdat zij hun reisproduct vergeten stop te zetten. Het totale boetebedrag bedraagt dit jaar al 37 miljoen euro.
donderdag 7 november 2013

Dat blijkt uit cijfers die treinkrant Spits! opvroeg bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). ‘Het is veel geld. Maar studenten zijn soms niet snel genoeg’, zegt de woordvoerder van DUO. Bijna zestigduizend studenten waren in 2013 niet op tijd met het opzeggen van hun reisproduct. Gemiddeld zijn ze drie maanden te laat. De boete is sinds vorig jaar oktober flink verhoogd. Voorheen moesten studenten 68 euro per halve maand betalen als zij te laat waren. Nu bedraagt de boete 97 euro.

Als studenten de studiefinanciering stopzetten, stopt de ov-kaart niet automatisch. ‘De student zal zelf actie moeten ondernemen om het reisrecht via een paal op het station te beëindigen. Dit kan DUO niet voor hen doen’, licht de woordvoerder toe. De automaat registreert de datum van stopzetting. Deze wordt doorgeleid naar de DUO. Vervolgens beoordeelt DUO of dit op tijd is gebeurd.

Sinds 1 januari is het reisrecht van ‘gratis ov’ sterk ingeperkt. Studenten hebben er enkel nog recht op tijdens hun prestatiebeurs en het eerste jaar van de leenfase. Zo raakten 53.000 studenten hun reisproduct kwijt. Uit cijfers van DUO blijkt verder dat in de afgelopen jaren negentig procent van de studenten hun reisproduct op tijd stopzet. De rest krijgt een boete. Vorig jaar bedroeg de boetelast bijna 40 miljoen euro. Het geld wordt een jaar later overgemaakt naar de vervoersbedrijven voor gederfde inkomsten.

Ruud Nauts, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt het ‘een beetje flauw’ dat studenten de boete moeten betalen. ‘Als de informatievoorziening onvoldoende is en het bij studenten niet op tijd bekend is dat zij hun kaart moeten stoppen, is het onrechtvaardig dat ze een boete moeten betalen.’ Het komt volgens hem ook voor dat verstuurde brieven op de verkeerde plaats en tijd aankomen bij studenten.

In het voorjaar stelde Tweede Kamerlid Mo Mohandis (PvdA) vragen over de communicatie van DUO in het kader van de ov-boetes. Volgens minister van Onderwijs Jet Bussemaker worden studenten op verschillende manieren ingelicht door DUO over de nieuwe werkwijze van stopzetten. ‘Wij kunnen niet meer doen, dan we nu al doen. Wij wijzen studenten er via een brief, mailing en op de website op dat zij hun reisproduct stop moeten zetten’, zegt de DUO-woordvoerder.

De minister heeft studentenorganisaties gevraagd om ook na te denken over een oplossing. ‘Het gouden ei heb ik op dit moment ook niet’ geeft Nauts toe. ‘Het twistpunt is vooral wie verantwoordelijk is voor de informatievoorziening. Wij willen er eerst zeker van zijn dat studenten op tijd weten dat zij hun reisproduct moeten stopzetten’. SE